IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът пак се засили рязко надолу

Зелените пари отстъпиха значително спрямо еврото и кросът на двете валути се доближи до 1,49 EUR/USD

10:32 | 14.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът пак се засили рязко надолу
От началото на търговията тази седмица еврото отбеляза силен ръст спрямо долара, достигайки най-високите си нива от шест седмици насам. Основната причина за това са прогнозите, че Федералният резерв на САЩ ще предприеме значително понижение на лихвите с 50 базисни пункта, като по този начин лихвеният диференциал в двойката евро-долар ще се измести изцяло в полза на единната валута.

Както е известно, до септември миналата година лихвите в САЩ бяха на ниво 5,25 на сто, което беше с 1,25 процентни пункта над нивото в еврозоната от 4,0 на сто. Оттогава насам обаче Федералният резерв на САЩ предприе три последователни понижения на основната лихва – едно с 0,50 процентни пункта и две с по 0,25, а очакванията са за ново редуциране на лихвата с нови 0,50 до 3,75 на сто. Същевременно Европейската централна банка не допусна промяна на монетарната си политика и лихвите в еврозоната остават стабилни въпреки финансовата криза в световен мащаб.

В четвъртък председателят на Фед Бен Бернанке направи опит да успокои пазарите, заявявайки ясно, че ще бъдат предприети всички мерки, за да бъде избегната рецесията. Пазарите приеха това като сигнал, че лихвата може да бъде намалена до 3,75 на сто, и ситуацията привидно се стабилизира. Публикуваните в петък данни за търговския баланс на САЩ обаче бяха изключително разочароващи, тъй като въпреки ниските нива на долара беше отбелязан нов рекорден дефицит.

Към момента търговията с валутни фючърси на борсата в Чикаго показва 100 процента калкулация за редукция на лихвата в САЩ до 3,75 на сто. Това се случва за пръв път след последното понижение на лихвата, като само седмица по-рано залозите възлизаха на 66 на сто, показват данни на Bloomberg.

Курсът на долара реагира негативно на случващото се в САЩ и от началото на новата седмица американската валута падна до най-ниската си стойност за последните шест седмици спрямо еврото. Седмичната търговия започна при курс 1,4776 EUR/USD, като в 8:00 българско време кросът беше при 1,4815 EUR/USD. Последва силен ръст на единната валута до 1,4877 долара за евро в 10:00 часа. Следващото психологическо ниво, което ще се яви като съпротива пред двойката, е 1,49 EUR/USD и при негово преминаване нищо чудно да станем свидетели на атака на рекорда от 1,4966 долара за евро.

Поскъпването на еврото в границите между 1,4825 и 1,4850 EUR/USD според анализатори се дължи главно на предварително въведените поръчки за покупки, част от които вероятно са и заложени от трейдърите стоп-ордери. Днес по-съществените икономически новини от еврозоната са свързани с индекса на индустриалното производство за ноември. Съществени новини за САЩ днес липсват, като тази седмица основните новини ще бъдат свързани с данните за продажбите на дребно и цените на ниво производител.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още