IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори: Необходимо е понижение на лихвите в еврозоната

Според икономисти ЕЦБ трябва да направи избор между борбата с инфлацията и подпомагането на финансовата система

11:10 | 20.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Необходимо е понижение на лихвите в еврозоната

Ръководителите на Европейската централна банка (ЕЦБ), които към момента се опитват едновременно да контролират инфлацията и да улеснят междубанковото кредитиране, скоро ще трябва да вземат решение кое от двете направления да следват.

Икономисти от Deutsche Bank AG, Royal Bank of Scotland Group и Morgan Stanley са на мнение, че съвсем скоро ръководителят на ЕЦБ Жан-Клод Трише ще трябва да последва действията на централните банки на САЩ и Великобритания и да намали лихвите в еврозоната, тъй като кредитните проблеми вече се отразяват на реалната икономика, предава Bloomberg.

Вчера президентът на ЕЦБ направи изявление пред Европейския парламент, че еврозоната е изправена пред продължителен инфлационен натиск, което доведе до изводи, че лихвата едва ли ще бъде променена скоро. Развитието на финансовата криза обаче най-вероятно ще принуди ЕЦБ да разхлаби монетарната политика, за да се улесни кредитирането.

Според анализатора на RBS Кевин Гейнър ЕЦБ не може да върви едновременно и по двата пътя, като трябва да избере дали да продължава с рестриктивната антиинфлационна политика, или да подпомогне финансовата система с по-ниски лихви.

Подобно е мнението и на водещия икономист в Deutsche Bank – Лондон, който е на мнение, че ЕЦБ е направила добър старт за излизана от кризата, предоставяйки средства на финансовата система, но продължителна намеса от подобен род не би могла да доведе до решение, тъй като проблемите не са от технически характер, а имат фундаментални причини.

Както е известно, в началото на седмицата Европейската централна банка отпусна кредити в размер на 350 млрд. евро като опит за намаляване на напрежението на междубанковия пазар. Преди няколко месеца, на 9 август институцията също интервенира на пазара, вливайки 95 млрд. евро в търговските банки.

За момента данните за висока инфлация в еврозоната, която се намира на най-високите си нива за последните шест години, и спадът в бизнес доверието не позволяват на ЕЦБ да намали лихвите, но скоро ще се наложи това да бъде направено и институцията да предприеме 180-градусов завой по отношение на монетарната политика, смята Йоаким Фелс от Morgan Stanley.

Дали ще станем свидетели на по-ниски лихви в 13-те държави, които са въвели еврото като разплащателна единица, предстои да видим през следващите месеци. Вероятността за подобно действие обаче все още е малка, тъй като ЕЦБ е известна със стриктното следване на заложените цели, а инфлационният таргет, който е заложен от банката (2,0 на сто), е далеч под настоящите нива на инфлация (3,1 на сто).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още