IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възкръсването на американския долар

Зелените пари възстановиха голяма част от загубеното през последните седмици, но не заради стабилност на американската икономика, а защото пред Фед вече няма място за отстъпление

10:59 | 15.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Възкръсването на американския долар
Американската валута отбеляза втора поредна седмица на повишение, макар ситуацията в САЩ да не показва признаци на подобрение. Дори напротив – инфлацията се засилва доста мощно, а близо половината от ръста на потребителските разходи се дължи на рекордните цени на горивата.

Това принуди Федералния резерв на САЩ да обяви първата мащабна координирана намеса за стабилизиране на пазарите от терористичните атентати през 2001 година насам, съобщавайки, че ще действа съвместно с централните банки на Великобритания, Канада, Швейцария и Европейската централна банка. Планът предвижда да бъде налята ликвидност във финансовата система, тъй като банките не са склонни да се кредитират една друга и междубанковите лихви достигнаха рекордни нива.

Действията на Фед и данните за инфлацията показаха на трейдърите, че пред Централната банка на САЩ няма повече място за отстъпление и едва ли ще бъде предприето ново понижение на лихвите. Това е основната причина за нелогичното движение на курсовете, които по принцип се движат еднопосочно с данните за инфлацията – при ръст на потребителските цени се наблюдава и ръст на валутния курс, тъй като това се приема за сигнал за бъдещо увеличаване на лихвените проценти.

Всичко това доведе до силна седмица за американската валута. Спрямо еврото търговията започна при 1,4658 EUR/USD и след двудневния ръст в сряда бяха достигнати нива от 1,4733 долара за евро. След сигналите за мерките на Фед обаче американската валута поскъпна силно, пробивайки редица технически нива и седмицата приключи при курс 1,4430 EUR/USD. Това означава, че доларът е успял да поскъпне с 1,6 на сто за работната седмица.

Близко до тази стойност беше и нарастването на долара спрямо йената. Курсът се повиши с 1,4 на сто от 111,68 USD/JPY в понеделник до 113,27 USD/JPY в края на седмицата. Най-силното ниво на йената беше постигнато във вторник, когато имаше сделки при 110,51 йени за долар. Възходът на американската валута спрямо японските пари се дължи и на разочароващите данни за индекса на бизнес доверието Tankan, който отбеляза спад и това се отрази негативно на йената.

Срещу британската валута зелените пари повишиха също стойността си, макар и по-ограничено. Курсът паунд-долар се понижи от 2,0304 до 2,0178 GBP/USD. Изменението възлиза на 0,06 на сто, като основната част от ръста на паунда дойде в четвъртък, когато британската валута отстъпи с над 250 пипса от 2,0440 до 2,0178 GBP/USD.

Тази стабилизация на долара не бива да подлъгва, че тежките времена за американската валута са отминали, тъй като не дойдоха от силни данни за икономиката на страната, а даже напротив – сигналите от тази седмица показват, че ситуацията не върви добре. Предстои да видим как ще се отразят планираните за следващата седмица първи пазарни интервенции на Фед, които целят увеличаване на предлагането на долари.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още