IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решението на Фед: Какво да очакваме?

Дискусията този път е не дали, а с колко ще бъдат намалени лихвите във все още най-голямата икономика

09:00 | 11.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Решението на Фед: Какво да очакваме?
Дългоочакваният ден, в който трябва да бъде решено бъдещето на американските лихви, настъпи. В настоящата ситуация дилемата е не дали, а с колко ще бъдат редуцирани лихвите в САЩ и дали това ще има желания ефект. Повечето анализатори са на мнение, че Федералният резерв ще предприеме понижение с 0,25 процентни пункта, други смятат, че понижението ще е по-драстично – с 0,50 процентни пункта до 4,0 на сто.

Топката сега е в ръцете на институцията, която има пред себе си голямо количество информация, която трябва да бъде анализирана. Степенуването на различните показатели, които се следят от Фед, не е лесно, тъй като това решение засяга цялата икономика, финансовия сектор, а до голяма степен и световните пазари.

От едната страна на решението стои кризата в жилищния сектор. Данните за него никак не се оптимистични, което се вижда ясно от продажбите на нови жилища, цените на домовете и останалите показатели за сектора. С оглед профила на американското общество, ако цените на имотите продължат да се понижават, това може да има силно негативни последици, тъй като освен просрочването на ипотеките може да се стигне до спад на потреблението и т.н.

Заради надвисналата опасност от нова вълна просрочени кредити, американският президент Буш обяви в края на миналата седмица план за борба с проблема, но много от анализаторите го обявиха просто като крачка в предизборната кампания на републиканците.

Освен жилищния сектор, с особено внимание се следи и пазарът на труда. Последните новини от него бяха по-добри от прогнозите, което дава основание на Фед да намали лихвата до 4,25 на сто, тъй като увеличаването на заетостта може да се приеме като сигнал, че реалната икономика все още не е засегната от кризата.

По посока на по-ограниченото понижение действат и данните за инфлацията, която може да се окаже по-голям от очакванията проблем. Засега Фед предпочита да използва реторика, която представя понижението на лихвите като възможност за стимулиране на пазара, но едно понижение до 4,0 на сто неминуемо ще доведе до силен инфлационен натиск.

Друга причина за минимално понижение на лихвата са цените на горивата и другите суровини, които към момента отстъпват от рекордните си нива отпреди месец. Това е позитивно за икономиката, тъй като компаниите ще получат стимул за потреблението на суровини и увеличаване на инвестициите. Ако бъде предприето агресивно понижение, то ни очаква нов скок на котировките, тъй като износителите на суровини ще направят опит за компенсиране на валутнокурсовата разлика. Такова повишение би се обърнало като бумеранг към САЩ, тъй като всички основни суровини се търгуват в долари и така американската икономика ще трябва да поеме цялото номинално поскъпване.

Агресивно понижение на лихвите може да вкара икономиката на страната в омагьосан кръг, тъй като може да даде силен тласък на кредитирането и завръщането на рисковите инвеститори. Поради самия факт, че банките ще разполагат с повече средства може да се тълкува като начало на конкурентна борба между отделните институции при привличането на клиенти. Това, от своя страна, може да доведе до нова вълна от рискови кредити и навлизането на икономиката в по-голяма криза.

На това твърдение обаче има и обратен вариант - каквото и да предприеме Фед, едно е сигурно – независимо дали лихвите ще бъдат понижени повече или по-малко, това няма автоматично да доведе до стабилизиране на ситуацията поради една проста причина – намаляването на лихвите и отпускането на повече средства в банковата система не означава, че самите банки ще са готови да понижат своите лихви по кредитите и да предоставят тези средства на икономиката при по-ниски лихви. Това е свързано с голямата неизвестност около експозициите на големите банки и прекалено честите съобщения за нови и нови загуби, предизвикани от кризата.

Всичко това кара инвеститорите да очакват с голям интерес предстоящото заседание на Федералния резерв, тъй като по всяка вероятност то ще определя хода на събитията на финансовите пазари до края на годината.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още