IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американският долар - големият печеливш за седмицата

Планът на Буш за борба с кризата и сигналите за стабилност на пазара на труда подкрепиха долара и той поскъпна спрямо основните валути

10:45 | 08.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Американският долар - големият печеливш за седмицата

Американският долар приключи седмицата с повишение спрямо повечето от водещите валути. Силното представяне на „зелените пари” се дължи на добрите данни за пазара на труда в САЩ, както и на оповестените от президента на страната Джордж Буш мерки за борба с ипотечната криза, която пренесе негативното си влияни върху целия финансов свят.

Като цяло седмицата беше изпълнена с интересни събития, като особено внимание заслужават заседанията на ръководителите на Централните банки на Канада, Австралия, Англия и еврозоната. Решенията, които бяха взети определиха хода на събитията на валутните пазари, като сега погледите са насочени към предстоящата във вторник среща на Федералния резерв на САЩ.

Две от инситуциите, които заседаваха през седмицата – Централната банка на Канада и Централната банка на Англия, предприеха пониение на лихвените проценти, като този ход не беше очакван от повечето анализатори и се прие като изненадващ. Това доведе до спад на канадския долар и британската лира спрямо американската валута.

Канадецът започна седмицата при курс 0,9986 USD/CAD, а непосредствено след понижаването на лихвите във вторник отстъпи до 1,0151 USD/CAD. Най-високото ниво на американската валута беше постигнато в сряда, когато имаше сделки при 1,0214 канадски долара за един американски. До края на седмицата обаче "зелените пари" отстъпиха от високите си нива и търговията приключи при 1,0053 USD/CAD.

Спрямо британската лира движението на курса на долара беше относително по-стабилно, като след ръста на лирата до 2,0670 GBP/USD във вторник, доларът поскъпна силно до 2,0205 GBP/USD след обявяването на решението за лихвите в четвъртък. Валутната двойка приключи търгоията за седмицата при крос 2,0304 GBP/USD.

Другите две Централни банки, които заседаваха през седмицата – тази на Австралия и тази на еврозоната, не промениха лихвените проценти. Американският долар не успя да регистрира седмично понижение спрямо еврото, но и стабилизирането на нивата му може да се приеме като успех и сигнал за успокояване на напрегнатата ситуация от последните седмици.

Еврото регистрира ръст в първите два дни от седмицата, повишавайки стойността си от 1,4633 EUR/USD в началото на търговията до 1,4770 EUR/USD в края на търговията в сряда. Последва силен спад до 1,4541 EUR/USD непосредствено преди решението за лихвите в четвъртък, след което еврото се стабилизира и приключи седмицата при 1,4657 EUR/USD.

Ситуацията на валутния пазар от показа сигнали на подобрение, като от сряда вече се наблюдаваше завръщане на рисковите апетити и увеличаване на carry-trade сделките. Най- добре това се вижда от поевтиняването на йената, която е най-използваната за целта валута.

Японската йена започна седмицата с ръст спрямо американския и австралийкия долар, като се повиши съответно от 111,13 USD/JPY до 109,59 USD/JPY и от 98,26 AUD/JPY до 95,27 AUD/JPY, но в последствие заради новините от САЩ трендът се обърна и седмицата приключи с понижение за японската валута. В края на търговия един американски долар се разменяше за 111,68 йени, а адин австралийски – за 97,84 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още