IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решенията за лихвите в Европа няма да са лесни

За разлика от предходните месеци банкерите от АЦБ и ЕЦБ за изправени пред по-сложна и непридвидима ситуация

16:52 | 05.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Решенията за лихвите в Европа няма да са лесни
Предстоящите срещи на ръководителите на Английската централна банка (АЦБ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък се очакват с огромен интерес. На тях трябва да бъдат взети важни решения относно лихвените проценти в Европа, като за разлика от предходните месеци сега вземането на решение е далеч по-трудно.

Първото решение, което трябва да стане ясно, е това на АЦБ. При последната си среща Управителният съвет на банката взе решение за запазване на лихвата на стойност 5,75 на сто, което е най-високото ниво сред седемте най-развити страни в света (Г-7). Протоколът от заседанието показа, че решението е взето със 7-2 гласа, което засили прогнозите за намаляване на лихвите.

В тази насока говорят няколко аргумента. На първо място са проблемите в сектора на недвижимите имоти в страната. Пазарът на жилища отбелязва най-слабото си представяне от 1995 година насам, а през октомври цените в сектора регистрираха най-голямото си
понижение от близо 12 години.

Същевременно с това беше отбелязано забавяне на ръста на продажбите на дребно до 4,4 на сто на годишна база, а нарастването на паричното предлагане се сви до 11, 8 на сто. Към това могат да бъдат добавени пониженото потребителско доверие за ноември, както и публикуваните днес данни за индекса PMI за сферата на услугите, който също се понижава.

Проблемите пред АЦБ не спират дотук. През последните дни недоверието на банките една към друга доведе до рекордни стойности на междубанковите лихви, което допълнително свива паричното предлагане.

На другия полюс обаче са данните за ръст на инфлацията заради високите цени на горивата и останалите суровини, които доведоха до увеличаване на индекса на потребителските цени през октомври до 2,1 на сто на годишна база. Инфлацията на ниво производител пък регистрира най-голяма стойност за последните 12 години и на годишна база достигна 3,8 на сто. Вероятно обаче данните за инфлацията ще бъдат оставени на заден план и ще бъде направен опит за стимулиране на икономиката с намаляване на лихвите до 5,50 на сто.

Що се отнася до еврозоната, анализаторите са по-обединени в мненията си, като по всяка вероятност отново няма да бъде предприета промяна на лихвения процент. Въпреки това обаче решението на ЕЦБ също не е никак лесно, тъй като се наблюдава действието на няколко фактора, влияещи разнопосочно на икономиката.

Данните, които излязоха за европейската икономика през последния месец, ясно показват, че лихвеното ниво трябва да бъде увеличено. В тази насока бяха стойностите на индексите на
потребителските и производствените цени, които регистрираха ръст до най-високите си стойности за последните няколко години. Паричното предлагане пък изненадващо увеличи темпа си на нарастване до 12,3 на сто на годишна база, а безработицата се сви до 7,2 на сто.

Всичко това говори за необходимост от увеличаване на лихвите, но едва ли ще станем свидетели на подобен сценарий. Високите нива на еврото от последните седмици се отразяват изключително неблагоприятно на производителите от еврозоната, тъй като намаляват тяхната конкурентоспособност. Неяснотата около експозициите на европейските банки във високорискови ипотечни облигации на пазара в САЩ все още е доста голяма, което повишава недоверието на банките, в резултат на което тримесечният LIBOR в евро се повиши до рекордна за последните години стойност.

Именно тези фактори вероятно ще надделеят при вземането на решението на ЕЦБ и почти сигурно лихвите ще останат непроменени. Едва ли ще бъде последван примерът на Централната банка на Канада от вчера, която изненадващо понижи лихвите, тъй като икономическите индикатори, с които разполагат банкерите, се различават значително.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още