IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Идва ли краят на рекордния поход на еврото?

Понижението на европейската валута в отсъствието на новини днес показва, че психологическият фактор играе важна роля при движенията на курсовете

17:50 | 23.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Идва ли краят на рекордния поход на еврото?

Добре известно е, че психологическите настроения играят важна и често пъти решителна роля при търговията на капиталовите пазари. Често се случва просто така, без видими фундаментални причини да станем свидетели на обръщане на тренда. Нещо такова се случва и по време на днешната валутна търговия.

Развитието на сесията в Азия предвещаваше нови рекорди за еврото и дори преминаване на психологическата бариера от 1,50 долара за евро. Особено ясно стана това при преминаването на курса над нивото 1,4960. С началото на търговията в Европа обаче нещата коренно се промениха. Не само че кросът не се задържа на нива около 1,49 долара за евро, но европейската валута падна дори под 1,48. За такова развитие видими причини нямаше.

Понижението може да се обясни с психологията на трейдърите, които може би се уплашиха и започнаха да затварят печелившите си позиции. За спада допринесе и членът на Борда на директорите на Европейската централна банка и председател на Централната банка на Испания - Мигел Ангел Фернандес Ордонес, който говори пред Комисията за държавния бюджет на Испания.

Според банкера конюнктурната волатилност в еврозоната е по-голяма от обикновенно. "Турбуленциите" на световните финансови пазари могат да допринесат за забавяне на икономическата активност, което можело да допринесе за отслабване на инфлационния натиск и така да бъде отложено увеличението на лихвите от страна на ЕЦБ, предава Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Думите на Ордонес доведоха до засилване на притеснението относно състоянието на европейската икономика и дискусиите за нейното бъдеще. От една страна както днес, така и вчера, бяха публикувани данни за влошаване на ситуацията, което би следвало да доведе до по-ниски лихви и спад в курса на еврото. Така например индустриалните поръчки в еврозоната отбелязаха изненадващ спад с 1,6 на сто на месечна база за септември, PMI индексът за сферата на услугите регистрира спад, а данните за жилищния сектор в Германия показват, че за първите девет месеца на годината новопостроените жилища са 136 хиляди, което е с 31,4 на сто по-малко от съпоставимия период година по-рано.

Според анализатори това би могло да доведе до промяна в рестриктивната монетарна политика на ЕЦБ и предприемане на аналогични на действията на Фед мерки, свързани с намаляване на лихвите. За момента председателят на ЕЦБ се въздържа от изказвания в тази насока, заявявайки, че резки движения на валутните курсове не са от полза на никого.

На другия полюс обаче стои опасността от попадане в т.нар. спирала доходи-цени. Ордонес също е набляга на това в своето изложение, напомняйки, че в момента се наблюдава сериозен риск от инфлационен натиск заради високите цени на горивата и хранителните продукти в глобален мащаб. Това поскъпване според банкера стои в основата на спиралата - нарастващите цени създават напрежение за ръст в заплатите, които от своя страна повишават още повече цените, а резултатът е все по-висока инфлация.

Това вероятно ще натежи при вземането на решението за лихвите в еврозоната и затова може да се предположи, че днешното отстъпление на еврото се дължи на затворените американски пазари и по-ограничената търговия. Според Райнер Сарторис, който е стратег в HSBC, понижението е логично заради рязкото поскъпване на еврото през последните дни, като той е на мнение, че ако отстъплението продължи, то вероятно курсът ще се консолидира около 1,45 долара за евро през следващите дни. Дали това е така, може само да се предполага.

Техническият анализ показва, че доларът все още не е пробил дъното от 1,4781 EUR/USD от вторник, като дори не преминава над 1,4785 долара за евро. Анализът на FAZ обаче показва, че ако това стане, краткосрочните нива на подкрепа ще бъдат преминати, а следващите са на нива около 1,4660 EUR/USD.

Това ниво би трябвало да послужи като критична точка, като нейното преминаване би довело до връщане на еврото до стойности от около 1,45 EUR/USD. В противен случай, при активна подкрепа, би следвало еврото да се повиши до около 1,4850, където са разположени точките на съпротива.

Какво ни говори това? На първо място, че при липса на фундаментални новини, които да повлияят на търговията, трейдърите обръщат внимание на второстепенни данни, които не дават нищо ново в пазарната картина. Тук именно говорим за психологията и това, че днешната промяна на курса би следвало да се отдаде на емоционални фактори. Причината – всички изброени показатели вече би следвало да са калкулирани в цената още с обявяването им или в кратък срок след него.

Липсата на новини означава, че пазарът е в режим на готовност и изчакване. В случай, че представителите на ЕЦБ променят тона на изказванията си по отношение на еврото или инфлационния натиск се отслаби, то вероятно рекордният поход на еврото е към края си. Важна роля тук обаче ще играят и новините около долара – в случай, че има позитивни новини за американската икономика или спрат критиките към зелената валута и оспорването на позицията й като водеща световна парична единица, то шансовете за поевтиняване на еврото се увеличават чувствително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още