IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед трябва да намали лихвите до 3,75 на сто, за да бъде избегната рецесията

Изследване на фючърсния пазар на финансови инструменти показва, че трейдърите очакват понижение с нови 0,75 процентни пункта през следващите месеци

11:13 | 19.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Фед трябва да намали лихвите до 3,75 на сто, за да бъде избегната рецесията

Случващото се на финансовите фючърсни пазари през последните дни предоставя на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке съществена информация: икономиката на страната е толкова зле, че Централната банка ще трябва да намали лихвения процент с поне още 0,75 процентни пункта, за да бъде избегната рецесия в САЩ, става ясно от анализ на Bloomberg.

Досегашните две понижения на лихвения процент не успяват да върнат доверието в пазара на облигации, където според изработвания от Merrill Lynch MOVE индекс волатилността се е увеличавала в четири от последните пет седмици. Доходността по правителствените облигации, които се смятат от инвеститорите за спасителен остров при финансови кризи, пък са се понижили до своите дъна от месец август, когато загубите от ипотечната криза на практика замразиха кредитния пазар.

Индексът MOVE на Merril достигна стойност от 112,08 пункта на 9 ноември, което е най-високото ниво от 20 септември насам. В петък, 16 ноември, стойността му беше 99,14 пункта. Разликата в доходността на тримесечните правителствени облигации и лихвения таргет на Фед се е увеличил до 1,25 процентни пункта, което е най-голямата стойност от 14 септември насам. В настоящата ситуация е важно да се посочи, че за пръв път от 2001 година насам доходността по правителствените облигации със срок от три месеца до 10 години е под лихвения процент на Фед. През пет от последните шест пъти, когато е ставало така, икономиката на САЩ е попадала в рецесия, показват данни на Bloomberg.

Докато рекордно ниският долар и най-бързо растящата инфлация от 14 месеца насам дават основание на ръководителите на Фед да поддържат таргета за междубанковите овърнайт заеми на ниво 4,5 на сто, то трейдърите очакват лихвите да паднат до 3,75 на сто в началото на 2008 година. Лихвените фючърси на Чикагската борса за търговия с фючърси и деривативи показват, че се очаква Фед да понижи лихвата през декември, а впоследствие и през първото тримесечие на 2008 година.

Инвеститорите изпращат съобщение до Бернанке, че действията му са неправилни и че те ще го накарат да предприеме допълнително намаляване на лихвите, смята Томас Тучи, който ръководи търговията с правителствени облигации в RBC – Ню Йорк.

Фючърсите на правителствените облигации показват, че инвеститорите виждат шанс от 90 на сто Централната банка да понижи лихвите в САЩ с 0,25 процентни пункта до 4,25 на сто по време на следващата си среща, която е насрочена за 11 декември. 67 на сто от запитаните смятат, че през януари ще бъде направено ново такова понижение, а 43 на сто са на мнение, че лихвите ще достигнат 3,75 на сто през март.

Фед не е предприемал такова мащабно понижение на лихвата от 2001 година насам, когато икономиката отбеляза свиване и лихвите бяха намалявани 11 пъти. Дори по време на руската криза лихвеният процент беше намален с 0,75 процентни пункта.

Доходността по двугодишните облигации, която показва най-точно очакванията за бъдещето на лихвения процент, се е понижила с 0,085 процентни пункта до 3,34 на сто през последната седмица. Десетгодишните бонове пък са понижили доходността си с 0,05 процентни пункта до 4,17 на сто.

От последното изказване на Бернанке пред Конгреса, което се състоя на 8 ноември, стана ясно, че Фед не е склонен да предприеме ново понижение на лихвите. Неговата прогноза е, че икономиката ще се забави значително през последното тримесечие на годината, но същевременно с това ще се наблюдава риск от повишаване на инфлацията в страната.

Все пак повечето анализатори не очакват рецесия в САЩ. След като икономиката отбеляза ръст от 3,9 на сто през третото тримесечие, прогнозите са за забавяне до 1,5 на сто през четвъртото. За първите три месеца на 2008 се очаква ръст от 2 на сто, показва проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още