IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Високодоходните валути с понижения

Австралийският, канадският и новозеландският долар загубиха част от спечелното срещу американската валута в началото на седмицата

18:08 | 09.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Високодоходните валути с понижения

В категорията на най-често използваните за carry-trade високодоходни валути най-често биват включени австралийският, новозеландският и канадският долар. Тези три валути представляват една по-особена категория от парични единици, тъй като техния фундамент е разположен върху богатите на полезни изкопаеми икономики на трите държави, които ги използват.

Поради факта, че и трите са сред най-големите износители на суровини в света и обстоятелството, че през последните месеци сме свидетели на поредица рекорди на борсовите котировки на тези суровини, паричните потоци към Австралия, Нова Зеландия и Канада значително са се увеличили, което е довело до повишаване на курсовете на трите валути.

Последните икономически данни, които бяха публикувани за Австралия и Канада, обърнаха тренда и щатският долар успя да възвърне част от загубените си позиции през последните дни. В Австралия в четвъртък беше отчетен изненадващ ръст на безработицата до 4,3 на сто през октомври, при положение че специалистите очакваха показателят да се задържи на най-ниската си стойност за последните 33 години, която беше отбелязана през септември при ниво на безработица 4,2 на сто.

Австралийският долар отстъпи на американския от ниво 0,9281 AUD/USD в 8:00 днес до 0,9174 в 17:30. Спрямо еврото австралиецът се понижи от 1,5860 австралийски долара за евро сутринта до 1,5960 EUR/AUD в 17:30.

Канадската икономика също показа известни сигнали за слабост през седмицата, което се вижда от данните за началното жилищно строителство в страната, публикувани в четвъртък. Резултатите за октомври показват, че показателят е на стойност 219,5 хил. нови строежа, при отбелязани месец по-рано 281,3 хил. и очаквани за месеца 221,5 хил. нови жилища.

Днес с особен интерес се очакваше информацията за търговския баланс на страната, като повечето специалисти предричаха намаляване на излишъка в резултат на повишаването на курса на канадската валута. Регистрираният излишък от 2,65 млрд. канадски долара беше значително по-малък от очакваните 3,9 млрд. и отчетените за предходния период 4,1 млрд. долара.

Канадецът понижи стойността си спрямо американския долар от 0,9272 USD/CAD в 8:00 до 0,9405 USD/CAD в 17:30 часа, а спрямо еврото – съответно от 1,3650 EUR/CAD до 1,3802 EUR/CAD.

Данните за новозеландската безработица от четвъртък пък доведоха до повишение на местната валута. Безработицата в страната за третото тримесечие е била 3,5 на сто, което е най-ниската стойност от началото на измерването й по сегашните методи, което е поставено чак през 1986 година.

Резултатите доведоха до поскъпване на новозеландския долар в началото на днешната търговия, но впоследствие той загуби спечеленото заради намалените апетити за високорискови сделки у инвеститорите. В 8:00 днес един новозеландски долар се разменяше 0,7780 американски, а към 17:30 курсът е 0,7699 NZD/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още