IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръст на източноевропейските валути на фона на рекордното евро

Повечето от валутите в региона регистрират рекордно високи нива спрямо единната валута, което е предизвикано от големите инвестиции и силния растеж

11:47 | 29.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Ръст на източноевропейските валути на фона на рекордното евро

През последните дни наблюдаваме поредица от рекорди на еврото спрямо долара. Паралелно с това обаче единната евровалута показва спад спрямо повечето източноевропейски валути. Това се дължи на ред причини, повечето от които се отнасят и до нашата страна и българския лев, но поради обстоятелството, че се намираме във валутен борд, ние не понасяме последици от тях.

Основната причина за поскъпването на валутите от Източна Европа е големият икономически растеж на повечето страни от региона. Парадоксално, но за този растеж и поскъпването спрямо еврото основната роля се играе от големите западни компании, които предприемат значителни инвестиции в източноевропейските страни.

Така трейдърите изпаднаха в странна ситуация – докато от всички страни излизаха информации за нови и нови рекорди на еврото, изведнъж се оказа, че валутите на няколко малки държави са постигнали рекорди спрямо единната валута на някои от най-големите световни икономики. Паралелно с това тези валути поскъпват, дори с още по-бързи темпове, и спрямо американския долар.

Пример за това е чешката крона – в петък тя постигна рекордното ниво от 26,8497 крони за евро, а с началото на новата седмица бяха добавени още няколко пипса до 26,8253 EUR/CZK.

За повишаването на стойността на източноевропейските валути допринасят и рисковите апетити на част от инвеститорите, които вече започват да залагат на паричните единици на бързо развиващите се държави, вместо на еврото, съобщава немският вестник FAZ.

Освен чешката крона, и полската злота поскъпва до рекордни нива спрямо еврото и долара. Процесът на поскъпване на полската парична единица се засили след парламентарните избори в страната, които се проведоха преди две седмици. Анализаторите на Raiffeisenzentralbank във Виена отдават поскъпването на злотата на еуфорията от победата на либералите в Полша. От тогава насам злотата поскъпва до петгодишен рекорд по отношение на евровалутата. Началото на настоящата седмица започна с ново поскъпване на злотата до ниво 3,6086 EUR/PLN.

Турската лира също поскъпва спрямо еврото през последните седмици, въпреки че страната предприе намаление на лихвите през лятото. Към момента те са на ниво 17,5 на сто, което прави турската валута изключително привлекателна за carry-trade. Паралелно с това високата стойност на чуждестранните инвестиции край Босфора допринасят за повишаване на курса на лирата. Седмицата за турската валута започна с леко понижение и курсът й спрямо еврото е 1,7167 EUR/TRY.

По друг начин стоят нещата в Унгария. Валутата на страната се представя стабилно спрямо еврото, но това се дължи основно на няколко причини. Основната е силното нарастване на публичните разходи в страната след членството в ЕС, което доведе до повишаване на инфлацията в страната и увеличаване на дефицита по текущата сметка. Инфлацията доведе до увеличение на лихвите, които към момента са на най-високата стойност от всички страни в ЕС – 7,5 на сто. Това довежда до бавно свиване на дефицита, опасност от нов инфлационен натиск при намаляване на лихвите и забавяне на икономическия растеж.

Икономистите предвиждат Централната банка да намали с 0,25 процентни пункта лихвите в страната, като това ще е второто понижение от началото на 2007 година. Настоящата седмица започва с леко повишение на курса на форинта до 250,64 EUR/HUF. От това може да се направи изводът, че моментното състояние на унгарската икономика и неспазването на изискванията на ЕС правят така, че курсът на валутата върви в обратна посока на останалите източноевропейски парични единици.

Силното развитие на източноевропейските икономики вероятно ще доведе до засилване на инфлационния натиск, който ще накара Централните банки да увеличат лихвите. Това, от своя страна, ще доведе до нови повишения спрямо еврото и долара. Такива индикации за момента има в Румъния и Чехия. Дали обаче високите стойности на местните валути няма да изиграят негативна роля по отношение на конкурентоспособността на производителите от тези държави все още е рано да се каже. Факт е обаче, че в повечето случаи високите нива на валутите водят до забавяне на растежа и намаляване на атрактивността на вносните стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още