IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Леята близо до едномесечен максимум след данните за инфлацията в Румъния

Инфлацията достигна едногодишен връх от 6 на сто, надхвърляйки поставената от централната банка цел от 4 на сто в края на годината

13:56 | 10.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Леята близо до едномесечен максимум след данните за инфлацията в Румъния
Румънската лея се търгуваше близо до най-високото си ниво от един месец спрямо еврото след данните за ускорена инфлация в страната през септември, съобщи Bloomberg.

Инфлацията достигна едногодишен връх от 6 на сто, надхвърляйки поставената от централната банка цел от 4 на сто в края на годината, плюс/минус един процентен пункт. Данните надминаха и средната прогноза на шестима икономисти, запитани от Bloomberg News, подхранвайки спекулациите, че централната банка ще увеличи лихвите на следващото си заседание на 31 октомври.

Румънската валута беше на ниво от 3,3572 леи за едно евро на обяд в Букурещ, което е близо до едномесечен максимум. През последните три месеца леята е сред най-лошо представящите се валути на развиващи се страни, поевтинявайки с близо 7 на сто.

От МВФ прогнозират, че инфлацията в страната ще достигне 5 на сто към края на годината и смятат, че перспективите за инфлацията за 2008 г. тревожни.

От отделен доклад стана ясно, че търговският дефицит на Румъния се е увеличил до 1,77 млрд. евро през август.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още