IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще достигне ли австралийският долар паритет спрямо зелените пари?

Географската насоченост на австралийския износ и слабите данни за американската икономика могат да доведат до изравняване на стойността на двете валути

15:18 | 03.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Ще достигне ли австралийският долар паритет спрямо зелените пари?
Въпреки че в момента кредитната криза продължава и изгледите за печалбите за тримесечието на много от световните банки не са оптимистични, през последните дни се наблюдава завръщане на вярата във финансовите пазари.

Това се вижда ясно от растящите борсови индекси във всички световни финансови центрове – в САЩ Dow Jones се завръща към нивата си отпреди кризата, в Азия ежедневно ставаме свидетели на нови рекорди на индексите, а търговията на европейските борси също се стабилизира. Всичко това води до възвръщане на рисковия апетит у инвеститорите и те отново се насочват към carry trade-a.

Интересно е обаче какво се случва на валутните пазари. На първо място американският долар отбеляза най-слабите си нива срещу основните валути. Британската лира също отстъпи от позициите си заради проблемите във финансовия сектор на страната. От своя страна еврото поскъпна силно спрямо долара, йената и паунда.

Не това обаче е най-същественото. В края на септември американската валута беше на толкова ниски нива, че бе постигнат паритет спрямо канадския долар, а въпреки поскъпването на зелените пари от последните дни един американски долар все още струва по-малко от един канадски.

Разсъжденията относно промяната в курса американски/канадски долар могат да бъдат пренесени и върху австралийската валута. Ако се погледне историческото развитие на курса на австралийския долар и зелените пари, става ясно, че в момента австралиецът е на най-високото си ниво спрямо американския долар от 1989 година насам, като курсът се движи около 0,89 AUD/USD. Вече все по-често се чуват прогнози, че австралиецът също ще постигне паритет спрямо американската валута. Защо?

Австралийската икономика е насочена основно към износ на суровини – полезни изкопаеми, метали, пшеница. В страната се наблюдава икономически бум, който продължава вече шестнадесет години, а безработицата е на най-ниското си ниво от 33 години насам.

Всичко това води до растеж, който неминуемо води до инфлация, и затова Централната банка на страната предприе няколко последователни повишения на лихвените проценти. За последно такова действие беше предприето на 8 август, а лихвите тогава бяха вдигнати до рекордните за страната 6,5 на сто.

Данните за икономиката на Австралия през август показват ръст на дефицита в търговския баланс. Това се дължи на нарасналия внос на потребителски стоки, заради който пък се увеличават продажбите на дребно в страната. Ако това се съчетае с растящите заплати в страната, става ясно, че е необходимо ново увеличение на лихвите, за да може да се намали паричното предлагане. По-високите лихви биха довели до ново поскъпване на австралийската валута, което със сигурност ще доведе и до по-голямото търсене с цел carry trade.

На последната среща на централните банкери в страната, която се проведе на 3 октомври, не бяха предприети действия по промяна на лихвите, но това се дължи основно на предпазливостта заради все още неясните последици от финансовата криза върху икономиката на Австралия.

На другия полюс се намира американският долар. Данните за икономиката в САЩ от последните седмици не са никак обнадеждаващи. Непрекъснатият спад при продажбите на жилища, както и техните все по-ниски цени вероятно ще доведат до намаляване на потребителските разходи в страната. Анализаторите вече предвиждат ново понижение на лихвите в страната, което допълнително ще повлияе на долара.

Основен фактор, който може да окаже влияние върху увеличаването на лихвения диференциал между американския и австралийския долар, а оттам и до поскъпване на австралиеца, е географската насоченост на двете икономики. В това отношение Австралия е облагодетелствана, защото реализира голяма част от износа на суровини на мощно поглъщащия ресурси азиатски пазар. Благоприятно действа и фактът, че суровините се котират в американски долари, като по този начин от по-високите цени се привличат повече средства.

За САЩ е точно обратното – високите цени се поемат от националната икономика и така се създават трудности за бизнеса и потреблението, което е още една причина за намаляване на лихвите в страната и допълнително обезценяване на валутата. Така обаче се попада в затворен кръг – лихвите се понижават защото доларът е слаб, суровините са скъпи и производството е затруднено, а суровините от своя страна са скъпи, защото доларът е евтин.

Докога ще продължи това все още е трудно да се каже, а специалистите са разединени в своите прогнози.

Анализът не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още