IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори: Вероятността ЕЦБ да промени лихвите е малка

Институцията трябва да действа предпазливо при настоящата инфлация

11:05 | 01.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Вероятността ЕЦБ да промени лихвите е малка
Според преобладаващата част от анализаторите Европейската централна банка вероятно ще запази настоящите нива на лихвите в еврозоната непроменени до края на годината. Тези прогнози са коренно различни от очакванията преди няколко месеца и идват в резултат на развитието на ипотечната криза в САЩ и отражението й върху финансовите пазари, съобщава Financial Times – Deutschland.

Според проучване, проведено от вестника, едва 13 на сто от анкетираните очакват увеличение на лихвите до края на годината от 4,00 на 4,25 на сто. Мнозинството от 55 на сто смятат, че към момента лихвеният процент е на максимално възможната си стойност и няма да бъде променян в рамките на 2007 година.

През август в анкета на FTD, посветена на същата тема, преобладаващите очаквания бяха за увеличаване на лихвите до 4,5 на сто. Част от запитаните дори бяха дали прогнози за повишаване до 4,75 или 5,0 на сто.

В резултат на кризата в ипотечния сектор на САЩ, която доведе до сериозни затруднения на финансовите пазари, ЕЦБ взе решение в началото на септември лихвените нива да бъдат запазени. Междувременно институцията беше принудена да инжектира милиарди евро за подобряване на ликвидността на изпадналите в криза банки.

Въпреки проблемите във финансовия сектор обаче президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви, че макар сигурността на пазарите да е значителна, трябва да бъдат изследвани и проучени други икономически показатели, преди да се предприемат действия по посока промяна на паричната политика в еврозоната.

Към момента няма причина за промяна на лихвите в еврозоната, като това се дължи на нестабилното положение на паричния пазар, сигналите за слабост на икономиката и опасността от ново поскъпване на еврото, смята Хосе Алцола, ръководител на Регион Европа в Citigroup.

За намаляване на лихвите от няколко седмици насам настоява френският президент Никола Саркози. По този начин според лидера на Франция ще се стигне до възстановяване на по-ниския курс на еврото. До момента обаче немският канцлер Ангела Меркел и Жан-Клод Трише отхвърлят такава възможност, защото едно намаляване на лихвите би довело до силен инфлационен натиск сред 13-те страни от еврозоната.

Днес еврото отстъпва от позициите си спрямо американския долар. След като в началото на седмичната търговия едно евро се разменяше за 1,4263 долара, към 11:00 доларът поскъпва с около 40 пипса до 1,4220 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още