IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът с пореден рекорден спад

Валутата на САЩ се обезценява заради слабите показатели на икономиката и очакването на ново намаляване на лихвите. За еврозоната обаче този вариант не изглежда добър

14:46 | 27.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът с пореден рекорден спад

Американската валута отстъпва до рекордно ниски стойности днес в очакване на данните за продажбите на нови жилища през август в САЩ и коригираната оценка на БВП на страната за второто тримесечие на годината.

Спрямо еврото в 14:30 бе регистрирано рекордно дъно от 1,4170 долара за евро, след като в 11:45 днес двойката се търгуваше по курс 1,4130 EUR/USD. Днес е четвъртият ден от началото на седмицата, когато американската валута постига исторически рекорди спрямо еврото.

Слабите нива на долара доведоха до прогноза от страна на Deutsche Bank, която е най-големият играч на валутния пазар в света, че най-вероятно до края на годината ще станем свидетели на курс на двете валути от 1,45 долара за евро. Същите прогнози дава и стратегът на Forecast Singapore Лий Тък, който се позовава на очаквания за ново намаление на лихвите в САЩ и увеличаване на лихвените диференциали в полза на високодоходните валути, съобщава Bloomberg.

Доларът регистрира най-големия си тримесечен спад спрямо еврото и йената от декември 2004 година насам, като от 30 юни насам се понижава спрямо 14 от 16-те най-активно търгувани валути.

Слабият долар води след себе си и редица последствия. На първо място по този начин се оскъпяват вносните стоки в САЩ и се понижава стойността на американския износ. По-съществено е обаче влиянието на американската валута върху цените на суровините, които се изчисляват именно в долари.

Характерното за последните дни поскъпване на металите и останалите суровини се дължи на факта, че страните, които ги добиват, получават по-нисък номинален доход от продажбата на борсите. Това води до опити за повишаване на цените с цел да се компенсира разликата от по-ниските нива на долара. От друга страна, върху нарастването на цените влияе и повишеното търсене на търговците от страните, чиито валути поскъпват спрямо долара и по този начин за същото количество стоки се заплаща по-ниска цена в местна валута.

Ниските нива на долара влияят негативно на икономиките на останалите развити страни. Най-силно това за момента се усеща при големите износители за САЩ, каквито са Япония и ЕС, тъй като заради по-високите вносни цени на американския пазар вероятно ще намалее и търсенето на чуждестранни стоки.

Особено негативно това се отразява на ЕС, където икономиката към момента върви добре и намаляване на износа ще се отрази значително. Вариантите пред ЕЦБ в случая са два - да понижи лихвите, което обаче ще доведе до инфлационен натиск в еврозоната или да остави лихвите непроменени и да чака позитивни данни за икономката в САЩ. Ако такива бъдат показани през следващите месеци, може да не се прибегне до ново намаление на лихвите от страна на Фед, което, от своя страна, ще доведе до поскъпване на американската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още