IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Августовският ефект на йената

Лихвените плащания през август може да бъдат причина за поскъпване на японската валута

17:17 | 20.07.07 г.
Августовският ефект на йената
Ралито на високолихвените валути спрямо йената може да се прекъсне поради т. нар. "августовски ефект" при японската валута. Стастиката сочи, че през август обикновено йената поскъпва с няколко процента.

През последните месеци най-печелившата стратегия на валутните пазари безспорно бяха carry trade сделките. От началото на март сделките по посока на лихвения диференциал, т.е. закупуването на високолихвени валути с нисколихвени такива донесоха на инвеститорите огромни печалби. Най-печеливши бяха валутите на страните, където лихвените проценти са най-високи – като Австралия, Нова Зеландия и Великобритания.

Сделките от типа carry trade реализират арбитражна печалба от разликата в лихвените проценти. Така например един инвеститор може да изтегли заеми в йени от банка в Япония, където основните лихвени проценти са едва 0,5 на сто на година и да ги инвестира в облигации в Австралия, където цените на заемите са 6,25 на сто. Поради високите лихвени проценти в Австралия доходността на активите там (например облигациите) е по-висока. Така високото търсене на австралийския долар, с който да се финансират тези високодоходни активи в страната, го прави по-скъп. Именно това бе причината за поскъпването на високолихвените валути (като австралийския и новозеландския долар) спрямо нисколихвената йена.

От началото на март валутните сделки от типа carry trade в кроса на йената с новозеландския долар донесоха на инвеститорите капиталова печалба от 24,76 на сто. При използване на ливъридж от 1 към 100 един валутен инвеститор щеше да реализира 2 476 процента печалба, като към това щяха да се прибавят печалбите от суап числата, които щяха да бъдат още около 2,8 на сто (при ливъридж от 1 към 100 суап числата щяха да донесат още 280 процента).

При австралийския долар капиталовите печалби от поскъпването на валутата спрямо йената за същия период бяха 20,77 на сто. При долара повишението спрямо йената бе 5,8 на сто, а при еврото – 10,96 на сто от началото на месец март.

Основният двигател зад carry trade сделките бяха високите лихвени проценти в Нова Зеландия (8 на сто), Австралия (6,25 на сто), Великобритания (5,75 на сто) и САЩ (5,25 на сто), както и перспективите за бъдещи увеличения на лихвите там. От друга страна, дългогодишната дефлация в страната на изгряващото слънце държеше японските централни банкери под напрежение и те държаха лихвените проценти ниски на ниво от 0,5 на сто.

Доколко обаче може да продължава поевтиняването на йената спрямо основните валути?

Историята показва, че йената поскъпва спрямо усреднена кошница от основни валути през месец август. От 1991 г. насам август е бил най-силният месец за японската валута, сочи проучване на Merrill Lynch & Co, цитирано от Bloomberg. За осемте месеца август от 1998 до 2006 г. йената поскъпва средно с 3 на сто.

Причината за поскъпването според анализаторите е, че японските инвеститори, които са най-големият международен собственик на американски ценни книжа, получават полугодишните лихвени плащания за това, че притежават американски облигации и конвертират доларите в йени, което става причина за поскъпването на йената.

За последните 8 години японските притежатели на чуждестранни облигации получават средно 683 млрд. йени (6 млрд. долара) през август под формата на лихвени плащания. Повече от половината от тези пари идват от американските държавни ценни книжа. На 15 август американското правителство плаща средно за последните 8 години 20,7 млрд. долара в лихви на всички притежатели на облигации. През май миналата година около 15 на сто от всички чуждестранни инвеститори в американски държавни ценни книжа бяха от Япония.

Така инвеститорите, които продължават да залагат на carry trade сделките, трябва да бъдат по-внимателни през август, базирайки се на историческите данни. Освен това, според някои технически индикатори йената е вече много подценена и е възможно да възстанови част от позициите си спрямо високолихвените carry trade валути.

Според други анализатори обаче залагането само на сезонни ефекти на валутните пазари не е препоръчително и някои обясняват августовския ефект на йената с чиста случайност.  „Статистически е възможно е да уцелиш 8 пъти ези от 8 поредни хвърляния“, коментира Дейл Томас от Insight Investment Management в Лондон. Според анализатора йената ще продължи да бъде слаба валута.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още