IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Турция заплашена от силна инфлация, ако не ограничи разходите

Борбата с инфлацията е на много критична граница, коментира ръководителят на турската централна банка Дурмуш Йълмаз

13:11 | 03.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Турция заплашена от силна инфлация, ако не ограничи разходите

Ръководителят на турската централна банка Дурмуш Йълмаз е заявил, че страната рискува инфлацията отново силно да се увеличи и по този начин да се унищожи постигнатото чрез споразумението с Международния валутен фонд, ако следващото правителство не наложи ограничения върху разходите, съобщи Bloomberg.

Борбата с инфлацията е на много критична граница, коментира Йълмаз в интервю в Истанбул, заради правителствените разходи във връзка с предстоящите на 22 юли парламентарни избори.

Споразумението на стойност 10 млрд. долара с МВФ изтича през май следващата година и Турция, която е кандидат за присъединяване към ЕС, се нуждае от данъчни правила, които да го заменят, смята Йълмаз. През последните пет години от споразумението икономиката на страната е отбелязала годишен ръст от около 7 на сто, а инфлацията се е понижила до 9,2 на сто от над 70 на сто.

Ако обществото притежава вътрешната динамика да постави собствената си къща в ред, то няма нужда от външни стимули“, смята Йълмаз. „Когато сегашната програма изтече, ще наложим например лимит или върху правителствените разходи, или върху бюджетния дефицит, или някаква друга мярка“.

Централната банка на страната увеличи основния лихвен процент скоро след назначаването на Йълмаз за управител през април 2006, като след няколко повишения лихвата достигна 17,5 на сто – най-високото ниво сред страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Доходността на деноминираните в турски лири държавни облигации се понижи с 11 базисни пункта до 17,99 на сто тази сутрин в Истанбул, а лирата поскъпна с 0,3 на сто до 1,2928 срещу долара.

Потребителските цени забавиха ръста си до 9,2 на сто през май от 10,7 на сто през април, но инфлацията все пак остава над целените 4 на сто. Страната не може да си позволи да „се колебае“ и трябва да тласне инфлацията надолу, коментира още Йълмаз.

Йълмаз е заявил, че банката няма да понижи лихвените нива не се забележи продължителен спад на инфлацията и не приключи несигурността около изборите.

Цените на хранителните стоки представляват най-голям риск пред инфлацията, смята още Йълмаз, тъй като сушата в централната част на страната може да намали обема на реколтата. „Всички се оплакват от ефекта на климатичните промени върху цените на храните“, казва Йълмаз, добавяйки, че проблемът е извън контрола на централните банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още