IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите очакват с интерес данните за жилищния сектор в САЩ

Силните като цяло икономически данни от САЩ бяха засенчени от разочароващи стойности на индекса на потребителските цени

10:06 | 18.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите очакват с интерес данните за жилищния сектор в САЩ
Икономическият календар предложи доста солидна информация през изминалата седмица. Силните като цяло икономически данни от САЩ бяха засенчени от разочароващи стойности на инфлационния показател - индекс на потребителските цени. Това ще позволи на FOMC да постави на дневен ред икономическия ръст и да преосмисли нуждата от последващо понижение на лихвените равнища.

От друга страна обаче индексът на производствените цени се повиши сериозно на годишна база. Ръст показаха и изнесените данни за продажби на дребно и бизнес запасите.

Умерените коментари от председателя на Фед Бен Бернанке оказаха допълнителен натиск върху зелените пари. Той предупреди, че пазарът вероятно подценява възможното влияние на отслабващия жилищен сектор върху икономиката. Според него промените в броя на жилищата може да намалят вземанията на домакинствата и разходите им доста повече от това, което допускат икономистите по принцип. Той посочи като пример колапса на японския пазар на недвижими имоти през 90-те и отражението му върху икономиката. Това донякъде изнерви пазарните участници, имайки предвид очакваните данни през новата седмица и по-конкретно - прогнозираното понижение на броя на жилищата в строеж. Друг важен показател, който ще бъде представен в четвъртък, е седмичният брой на молбите за безработица.

Йената също беше под напрежение през изминалата седмица заради спекулациите, че повишаващата се доходност на облигациите в световен мащаб ще доведе до увеличаване на задграничните инвестиции от страна на японски инвеститори и съответно продажба на японски йени срещу друга валута. Както се очакваше, Японската централна банка запази непроменени лихвените равнища. В месечния доклад икономическите оценки остават непроменени с очаквано умерено развитие. На организираната пресконференция председателят на банката каза, че членовете на борда са единодушни, че все още има много фактори, на които трябва да се обърне сериозно внимание. Това беше прието като сигнал, че промени на лихвите скоро няма да има и предизвика допълнителни продажби на японската валута.

Икономическият календар през новата седмица предлага изключително малко новини за японската икономика. В четвъртък ще бъдат изнесени некоригираните данни за търговския баланс.

През изминалата седмица бяха изнесени няколко важни икономически показателя от еврозоната. Членовете на ЕЦБ поддържат готовността за предстоящо повишение на лихвите през третото тримесечие. Индексът на потребителските цени в Германия запази равнището си на 1.9%. Индексът на потребителските цени във Великобритания се задържа на 2.5% на годишна база въпреки очакванията за леко повишение. Средният доход също се оказа по-нисък от очакваното. Инфлационните показатели показват, че засега не е необходимо Английската централна банка да повишава отново лихвените равнища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още