IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралийският долар може да продължи ралито си срещу йената

Докато световният икономически ръст изглежда добър, австралийският долар ще продължи да поскъпва, смятат анализатори

11:33 | 04.06.07 г.
Австралийският долар може да продължи ралито си срещу йената

Броят на закупените „call“ опции за австралийския долар рязко се е увеличил, предаде Bloomberg. Според опционния пазар инвеститорите са увеличили „залозите“, че австралийската валута ще продължава ралито си срещу йената, въпреки че вече австралийският долар е на 15-годишен връх спрямо йената.

Купуването на „call“ опция дава право за бъдещо закупуване на дадения актив на определена цена. „Call“ опциите рефлектират инвеститорки очаквания за бъдещо повишение на актива.

Спекулантите залагат, че има още място за растеж на австралийския долар“, коментира за Bloomberg Нийл Джоунс от Mizuho Financial Group Inc. в Лондон. „Все още има много пари в Япония, които търсят високи доходи. Растящото търсене на „call“ опциите за австралийския долар ще продължи“, смята още анализаторът.

Една от основните причини за поскъпването на австралийската валута спрямо йената са високите лихвени проценти в Австралия. До момента цените на лихвите на държавата-континент са 6,25 на сто, докато тези в Япония са само 0,5 на сто. Разликата в доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на Австралия (на ниво от 6,8%) и на 10-годишните японски книжа към момента е 4,28 процентни пункта. Тази разлика стигна 4,32 процентни пункта на 22 май, което бе най-високата разлика в доходността през последните 2 години.

Големият лихвен диференциал привлича много carry trade инвеститори, които теглят заеми в нисколихвени йени и финансират високодоходни активи (най-често облигации) в Австралия. Ръстът пък на световните пазари увеличи инвеститорското доверие, че сделките от типа carry trade ще продължат.

Икономическите показатели за Австралия също са добри. Миналата седмица данни на правителството показаха, че бюджетните разходи са се увеличили с 9,1 на сто на годишна база за четвъртото тримесечие на 2006 г.

От началото на годината австралийският долар се е повишил с 8 на сто спрямо йената до 101,44 йени за „австралиец“. Вчера кросът AUD/JPY стигна 101,75, което бе най-високата му стойност от април 1992 г. насам. Повишението на австралийската валута спрямо йената е 4-то по големина от 16-те основни валути. От януари месец насам само бразилският реал, канадският и новозеландският долар са регистрирали по-големи повишения.

Ако прогнозите за растеж от 3,3 на сто през 2008 г. се сбъднат, то това ще бъде 17-ият по ред ръст на австралийската икономика. Също така от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие обявиха, че централната банка на Австралия може да увеличи лихвените проценти още през тази година, за да спре ръста на инфлацията в страната. През миналата година централната банка увеличи лихвите три пъти до сегашното им ниво от 6,25 на сто.

Австралийският долар доста сигурно проби нивото от 100 (спрямо йената) и изглежда ще продължава нагоре“, коментира за Bloomberg Дерек Халпени, който е главен валутен икономист в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ в Лондон. „Данните за заетостта в САЩ увеличиха рисковия апетит на пазара. Докато световният икономически ръст изглежда добър, австралийският долар ще продължи да поскъпва“, смята още Халпени.

Материалът не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още