IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какви са изгледите за carry trade-сделките с йената през идните месеци

В близко бъдеще основният двигател зад carry trade-a ще бъдат новините от Япония и евентуални сигнали за ново повишение на лихвените проценти

13:46 | 28.05.07 г.
Какви са изгледите за carry trade-сделките с йената през идните месеци
Сделките от типа carry trade бяха една от основните движещи сили зад поевтиняването на йената през последните 3 месеца. Желанието на инвеститорите да реализират арбитражни печалби, използвайки лихвената разлика между страните оскъпи високолихвените валути спрямо йената.

При сделките от типа carry trade инвеститорите използват нисколихвени йени, за да финансират по-високолихвени активи (най-често облигации) в други страни. Така обект на carry trade с йената бяха най-често новозеландският и австралийският долар, както и британският паунд, американският долар и еврото.

На 27 февруари разпродажба на фондови активи в Китай бе причина за масова паника по световните борси, която породи лавинообразно движение надолу на другите пазари. Dow Jones Industrial Average загуби около 500 пункта, или около 4 на сто. Появиха се спекулации, че активите са масово преоценени и трябва да има сериозна корекция надолу. Спадът по азиатските, американските и европейските борси накара много инвеститори да ликвидират carry trade позициите си и да купят обратно йени, с които да покрият плащанията си към японските банки. Това повиши значително йената и само за 3-4 дни тя поскъпна с около 5 на сто, или с 550 пипса, спрямо долара.

От началото на март обаче инвеститорското спокойствие се възвръща и някои инвеститори започнаха да мислят, че фондовите борси всъщност не са били толкова преоценени. При тези настроения високолихвените валути като „кивито“, долара и „кабелът“ възвърнаха загубите си от 27 февруари и дори стигнаха нови високи стойности спрямо йената.

От началото на март спрямо йената щатският долар поскъпна с над 5,6 на сто, австралийският долар - с 11,2 на сто, новозеландският долар - с 12 на сто, британският паунд - с 8,5 на сто, а еврото - със 7,2 на сто, като една от основните причини зад поскъпването на тези валути спрямо йената бе все по-големият обем carry trade сделки.

В близко бъдеще основният двигател зад carry trade-a ще бъдат новините от Япония и евентуални сигнали за ново повишение на лихвените проценти в „страната на изгряващото слънце“ от изключително ниските им нива до момента от 0,5 на сто. За сравнение, основните лихвени проценти в Нова Зеландия са 7,75 на сто, в Австралия – 6,25%, във Великобритания – 5,5%, а в САЩ и еврозоната те са съответно 5,25 и 3,75 на сто.

Вече започнаха да се зараждат притеснения, че carry trade-ът е към своя край, тъй като високолихвените валути достигнаха (а някои дори задминаха) „критичното“ си ниво от края на февруари преди масовата разпродажба по световните борси. Освен това някои смятат, че ниските лихвени проценти в Япония не могат да отидат в друга посока освен нагоре и това рано или късно ще намали привлекателността на carry trade-a с йената. Икономическите аргументи обаче изглежда сочат, че това ще стане по-скоро късно и че carry trade-ът още не е извървял целия си път.

Въпреки позитивните данни от Япония и сигналите, че за първи път от повече от 10 години страната излиза от дефлация, все още няма предпоставки за значителен икономически ръст в страната. Застаряващото население на островната държава е една от основните причини да не очакваме резки икономически ръстове през следващите години. Най-логичното предположение към момента изглежда е, че икономически ръст ще има, но той ще бъде изключително равномерен и постепенен. Така той ще бъде причина за ново увеличение на лихвените проценти, но то най-вероятно няма да е толкова скоро, тъй като рисковете, свързани с такова увеличение, са сериозни.

Има реални шансове японската икономика да се върне отново в период на дефлация, ако от централната банка на страната решат да увеличат лихвените проценти твърде скоро и с твърде много. Така най-вероятно официалните лица от банката няма да рискуват с ново увеличение, докато не се появят сериозни индикатори за стабилен икономически ръст в страната.

Консенсусните прогнози за икономическите новини тази седмица също не са на страната на йената. Според повечето анализатори безработицата в Япония няма да се подобри от досегашното си ниво от 4 на сто, което е и най-ниска стойност за последните 8 години. Тази седмица ще излязат и данните за нивото на потребителските цени, които ще бъдат следени с най-голям интерес от валутните инвеститори. Утре трябва да излязат данните за продажбите на дребно в страната, които според специалистите са намалели на месечна база с 0,3 на сто през април.

Така carry trade-ът изглежда ще продължи да бъде апетитна инвестиция. А ако приемем прогнозите на финансовия директор на Pimco (най-големият облигационен фонд в света), че цените на металите ще продължават да се повишават, стимулирани от ръста на световната икономика и повишението търсене от страна на Китай и Индия, то carry trade-ът с валутите на страните производителки на метали ще бъде в пълна сила и през следващите месеци. Това означава, че може да има ново повишение на австралийския и новозеландския долар спрямо йената.

Според много анализатори carry trade и с долара ще продължава да присъства на пазара. Според консенсусната прогноза нивото на заплатите в сектора на неселскостопанските услуги в САЩ ще се увеличат. Според анализатори новите работни места в неселскостопанския сектор са се увеличили със 135 хил. за месец април.

Данните за БВП на страната за второто тримесечие, които също трябва да излязат тази седмица, ще бъдат по-силни от тези през първото, считат някои анализатори. Консенсусната прогноза за дефлатора на БВП, който е основният инфлационен индикатор за Федералния резерв, е той да се задържи на високото си ниво от 4 на сто и през второто тримесечие. Това са още аргументи в полза на тези, които смятат, че от Фед няма да намаляват лихвените проценти скоро.

Ако тези прогнози се оправдаят, Федералния резерв няма да бърза да намалява лихвените проценти. Дори и тези анализатори, които предвиждат понижение на лихвените проценти още през тази година в САЩ, коригираха прогнозите си. Днес Bloomberg съобщи, че Citigroup Global Analysis са преместили във времето прогнозата си за понижение на лихвените проценти от третото за четвъртото тримесечие поради позитивните си очаквания за американската икономика.

Броят на късите „залози“, че доларът ще се повиши спрямо йената, е със 151 746 повече от тези, които залагат обратното, към 22 май, съобщиха от Commodity Futures Trading Commission във Вашингтон.

Разбира се, гаранции за това няма и поведението на централните банки невинаги е изцяло рационално в очите на инвеститорите. Например в периода 1998 - 1999 г. централната банка на Япония направи грешка и повиши лихвените проценти, като аргументът тогава бе цените на заемите да бъдат увеличени, за да може, ако се наложи в бъдеще, да бъдат понижени отново.

Материалът не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още