IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ниският ръст на щатската икономика няма да причини спад в инфлацията

Според президента на Фед в Ричмънд икономическия ръст ще се нормализира към края на годината и ще се съвпадне с очаквания дългосрочен тренд

11:51 | 23.05.07 г.
Ниският ръст на щатската икономика няма да причини спад в инфлацията

Президентът на Федералния резерв в Ричмънд Джефри Лекър заяви, че отговорността за намаляването на инфлацията пада върху централната банка и че е грешка инвеститорското съсловие да се надява, че ниските темпове на ръст ще причинят ниска инфлация.

Централните банки, не пазарът на труда, намаляват инфлацията“, коментира Лекър във вторник в New York University, цитиран от Bloomberg.

Лекър е един от „ястребите“ (hawks) във Федералния резерв и на последната среща на комитета за отворени пазарни операции (FOMC) той бе единственият банкер, който гласува за увеличаването на лихвените проценти. Неговият антипод във Фед, често определяната като „гълъб“ (dove) Джанет Йелън, е на противоположно мнение. Президентката на Фед в Сан Франциско смята, че по-късно тази година ефектите от по-бавния ръст ще повлияят и на инфлацията в страната.

На последната среща на Фед на 9 май бе взето решение лихвените проценти да останат на досегашното си ниво от 5,25 на сто, след като от институцията потвърдиха, че инфлацията остава с приоритет пред ръста на икономиката.

Според президента на Фед в Ричмънд икономическия ръст ще се нормализира към края на годината и ще се съвпадне с очаквания дългосрочен тренд.

Лекър коментира и ситуацията с жилищното кредитиране и проблемния пазар на домове в САЩ. Според икономиста обаче тези два сектора няма да имат сериозен ефект върху цялостната икономика. Въпреки че големият брой на непродадени домове ще забави строенето на нови такива за няколко месеца, Лекър не смята, че „това ще „прелее“ в останалите сектори на икономиката“.

Потреблението ще продължава да стимулира икономиката и по-късно тази година, смята икономистът, като допълва, че ще сме свидетели на увеличение и на бизнес инвестициите.

Инфлацията обаче продължава да бъде сериозна заплаха за икономиката, смята Лекър. Според икономиста инфлацията варира около 2,25 на сто, което е над предпочитания интервал от централната банка между 1 и 2 процента.

Докато очакванията за високите цени остават същите, единственият начин да се спре инфлацията е „увеличение на лихвените проценти, което забавя търсенето като цяло и така намалява инфлацията“.

Според Джефри Лекър много инвеститори калкулират намаление на лихвените проценти в САЩ на базата само на бавните икономически ръстове и това е грешка, породена от неразбирането на Федералния резерв и на връзката между инфлация и ръст.

Икономическият аргумент, който обосновава очакванията за понижение на лихвените проценти, е, че по слабият ръст в крайна сметка ще понижи и цените на стоките, което ще премахне и последната пречка пред централната банка да понижи лихвените проценти. Така ще се стимулира икономиката и нивата на ръст ще се върнат до предишните им стойности.

Според Лекър обаче това няма да се случи на всяка цена и ниските темпове на развитие няма да са причина за спад в цените. А докато има висока инфлация, Федералният резерв няма да намали лихвените проценти.

Спекулациите, че от Фед ще задържат лихвите непроменени и през тази година помогнаха на долара и той се оскъпи спрямо основните валути.

От началото на седмицата доларът спечели над 100 пипса спрямо единната валута и към момента 1 евро се разменя за 1,3423 долара. По-рано днес кросът се търгуваше на 1,3462.

Спрямо йената доларът продължава двуседмичното си рали и към момента 1 долар се разменя за 121,81 йени. На 13 май доларът бе 120,18 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още