IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват 2,2 на сто ръст на щатската икономика за 2007 г.

Доларът се повиши драстично днес спрямо еврото днес, като след 12 часа спечели повече от 70 пипса спрямо единната валута

16:52 | 21.05.07 г.
Очакват 2,2 на сто ръст на щатската икономика за 2007 г.

Икономиката на САЩ ще нарасне с 2,2 на сто през 2007 г., смятат анализатори от Националната асоциация за бизнес икономика. Предишната прогноза на асоциацията бе направена през февруари и бе за ръст през 2007 г. от 2,7 на сто. Причина за корекцията надолу са рисковете, че жилищният сектор на САЩ ще има по-негативен ефект върху цялостната икономика от очаквания.

Ако прогнозите на асоциацията се окажат верни, това ще бъде най-слабият ръст на американската икономика от 2002 г. насам. Тогава икономиката излизаше от рецесия и ръстът бе 1,6 на сто на годишна база.

Според Карл Таненбаум, президент на асоциацията и главен икономист в банка LaSalle, експанзията на икономиката е забавила досегашната си бурна крачка.

Въпреки очакванията за по-сериозен ефект от проблемите в жилищния пазар, американският бизнес няма да спре да наема нови служители, смятат от асоциацията. Заключенията от изследването показват, че безработицата няма да се промени от досегашното си ниво от 4,6 на сто - най-ниското за последните 6 години.

За 2008 г. специалистите прогнозират ръст на американската икономика от 2,9 на сто, като ще се усети и леко увеличаване на нивото на безработица до 4,8 на сто.

Относно инфлацията икономистите очакват ръстът на цените през тази година да бъде 2,5 на сто. Причината за по-високата инфлация, въпреки ниския ръст на икономиката като цяло, са високите цени на бензина и горивата.

Лихвените проценти ще останат непроменени през тази година, според експертите от асоциацията.

Доларът се повиши драстично днес спрямо еврото. След 12 часа днес, американската валута спечели повече от 70 пипса спрямо еврото. Към момента едно евро се разменя за 1,3442 долара, като само няколко часа по-рано еврото бе на ниво от 1,3509.

Спрямо йената доларът също поскъпна. Към момента един долар се разменя за 121,54 йени, а в началото на валутната търговия за тази седмица кросът отвори на нива от 121,24.

От началото на този месец доларът поскъпна спрямо японската валута с 1,67 на сто. На 1 май кросът USD/JPY се търгуваше на 119,53 долара за йена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още