IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Йената продължава двудневното си рали срещу високо лихвените валути

Mоже да очакваме печалбите от последните дни, на базата на спекулации, че от Фед ще намалят лихвените проценти, да бъдат коригирани

15:36 | 19.04.07 г.
Йената продължава двудневното си рали срещу високо лихвените валути

Япония, страната с най-ниските лихвени проценти от развитите икономики, може да увеличи лихвените си проценти от 0,5 на сто до момента още през месец май. Това коментира пред Bloomberg Такаши Миачи от Mizuho Corporate Bank.

Спекулациите за такъв възможен ход от страна на централната банка на Япония повишиха йената спрямо основните валути. Най-голямо бе повишението спрямо високолихвените валути, тъй като увеличение на лихвените проценти в Япония, ще намали възвръщаемостта от т.нар. carry trades.

Тази сутрин излезе и японският индекс Tertiary Activity, който измерва парите, изхарчени за услуги, свързани с комуникациите и търговията на дребно. Индексът отмери ръст от 1 на сто при консенсусна прогноза на анализатори за спад от 0,4 на сто. Това увеличи спекулациите на Форекс пазара, че ще бъдем свидетели на скорошно увеличение на лихвените проценти на островната държава и това, от своя страна, увеличи цената на йената.

Към момента USD/JPY се търгува на 117,74, което е значително по-ниско от върха му преди 2 дни от 118,85. ЕUR/JPY се задържа на нива от 160,06; във вторник кросът на йената с единната валута бе 162,30.

Позитивната информация за ръста на китайската икономика, също повлия позитивно на йената. Данните, излезли днес, показаха че през първото тримесечие икономиката на Китай е нараснала с 11,1 на сто, резултат, който надвиши прогнозата на експертите. Тези резултати създават реална предпоставка в Китай да увеличат лихвените проценти, което може да накара и банката на Япония да направи същото.

До момента лихвените проценти в Япония са 0,5 на сто. За сравнение, тези на САЩ и Великобритания са 5,25%; в еврозоната цените на заемите са 3,75%.

Освен спекулациите за бъдещата монетарна политика на централните банки на големите икономики, спадът по световните пазари на ценни книжа също катализира ръста на йената.

Настроенията, че активите в Европа и САЩ са преоценени от пазара накара инвеститорите да капитализират на няколко дневното рали по световните фондови борси и да реализират печалбите. Продажбата на акции бе и причината европейските индекси да се понижат. Това накара част от инвеститорите да закрият някои carry trade позиции, при които високолихвени активи в Нова Зеландия, Австралия, САЩ, Великобритания се финансират със заеми в йени. Закриването на тези позиции оказва позитивно влияние на йената, тъй като се закупуват йени, с които да се покрият задълженията към японските банки.

Именно поради това йената поскъпна спрямо валутите най-често таргет на carry trade-a, т.е. тези с най-големия лихвен диференциал – новозеландския и австралийски долар. Към момента лихвените проценти в Нова Зеландия са 7,25 на сто, а в Австралия те са 6,25 на сто.

Информацията за икономическия ръст в Китай се припокрива с мнението на Алън Грийнспан от 16 април, че ръстът на пазарите извън Съединените щати ще предотврати евентуална рецесия в САЩ. Това, от своя страна, намалява до известна степен шанса от Федералния резерв на САЩ да намалят лихвените проценти с цел да стимулират несигурната икономика на страната. Така може да очакваме печалбите от последните дни, на базата на спекулации, че от Фед ще намалят лихвените проценти, да бъдат коригирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още