IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът се задържа високо в очакване на важни жилищни данни днес

Инвеститорите са оптимисти за данните, които се очаква да покажат "заздравяване" на жилищния сектор в САЩ

16:07 | 26.03.07 г.
Доларът се задържа високо в очакване на важни жилищни данни днес

Щатският долар се задържа при нива от 1,3262 спрямо еврото и 118,41  спрямо японската йена. „Зелените пари“ поскъпнаха преди данните, очаквани по-късно този следобед, за броя на продадените нови жилища в САЩ през месец февруари.

Инвеститорите са оптимисти за данните, като според консенсусната прогноза броят на новите домове, продадени през февруари, е 985 000. За януари продажбите на нови жилища бяха 937 000.

Очаква се данните да покажат "заздравяване" на жилищния сектор в САЩ, което от своя страна да спре Федералния резерв от понижение на лихвените проценти през идните месеци.

Доларът падна в края на миналата седмица, повлиян от изказвания след срещата на Федералния резерв в сряда, които инвеститори интерпретираха като знак за промяна на политиката на високи лихвени проценти. Според някои специалисти, включително бившия президент на една от федералните банки Бил Форд, във фразата на Фед за „бъдещи поправки в политиката“ на институцията, се крие намек за намаление на лихвите към средата на годината, което и обезцени щатската валута.

Оказва се обаче, че валутните инвеститори може да са интерпретирали грешно заключението на Фед. Според Джон Лонски, главен икономист в Moody's Investors Service в Ню Йорк, изявлението на председателя на Фед Бен Бернанке и неговите колеги означава, че „институцията няма да се поколебае да намали лихвените проценти, ако има нужда.“ Това е сигнал, че ако няма опасност жилищната криза да се влоши, Фед най-вероятно няма да се отклони от традиционната си политика на високи основни лихвени проценти.

Високи данни за жилищния пазар на САЩ днес биха потвърдили тези аргументи и може да се очаква ново повишение на щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още