IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът с ръст спрямо йената преди резултатите от срещата на ФЕД

Загубите на еврото спрямо долара бяха ограничени от изказване тази сутрин на председателя на ЕЦБ Жан-Клод Трише

17:08 | 21.03.07 г.
Доларът с ръст спрямо йената преди резултатите от срещата на ФЕД

Доларът се повиши до 117,950 йени спрямо началото на азиатската пазарна сесия, когато щатската валута се търгуваше за 117,27 йени. Според пазарни анализатори причина за повишението са очакванията на инвеститорите за позитивно изказване на Бен Бернанке в 20:00 часа българско време тази вечер, когато приключва двудневната среща на FOMC - изпълнителният комитет на Федералния резерв.

За момента пазарът очаква FOMC да запази лихвите на 5,25 и да намекне в изказването си за очаквания за стабилен ръст на икономиката.

Инфлацията се е увеличила след последната среща на ръководителите на Фед, но все още са налице и проблемите в ипотечния сектор. Тези „разнопосочни“ данни накараха и всички 94 икономисти, запитани от Bloomberg, да прогнозират, че Федералният резерв ще запази лихвените си проценти на същото ниво от 5,25. Увеличение на лихвените проценти може да има благоприятен ефект върху инфлацията, като намали потреблението, но също така може и да „препъне“ все още проблемния жилищен сектор на американската икономика. От друга страна, намаление на лихвите ще има благоприятен ефект върху икономиката, но може и да катализира повишаване на цените.

Щатската валути спечели и от ръста на световните фондови пазари, които върнаха доверието на инвеститорите в т.нар. carry trades с йената. При този тип рискови сделки спекуланти финансират високодоходни активи с нисколихвени заеми в йени. Това накара и йената да тръгне отново надолу.

Доларът ще остане стабилен спрямо йената“, е заявил Тим Мазанек от Investors Bank & Trust Co. от Бостън пред Bloomberg.

Загубите на еврото спрямо долара бяха ограничени поради изказването тази сутрин на председателя на ЕЦБ Жан-Клод Трише, че все още съществува възможност инфлацията да излезе извън контрол. Изказването на Трише бе определено от анализатори като сигнал за „агресивна“ политика на ЕЦБ в близките месеци. Може да очакваме ново повишение на лихвените проценти в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още