IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръст от 1,3% в производствените цени в САЩ, спад в молбите за безработица

Новите молби за помощи за безработица за седмицата преди 10 март са 318 000

16:10 | 15.03.07 г.
Ръст от 1,3% в производствените цени в САЩ, спад в молбите за безработица

Индексът на производствените цени за месец февруари показа ръст от 1,3 на сто. Прогнозата на експерти бе за по-скромен ръст от 0,4 на сто, след като за януари имаше понижение на цените от 0,6%. Индексът отмерва повишението в цените на суровини и материали, използвани в производството. Основният индекс на производствените цени, който изключва волатилните горивни и хранителни стоки, също отчете ръст – от 0,4 на сто, докато прогнозата на анализаторите бе ръстът от месец януари да се запази и да бъде отново 0,2%.

Новите молби за помощи за безработица за седмицата преди 10 март са 318 000. Този брой е с 10 000 молби по-ниско от прогнозираните. За миналата седмица броят на молбите бе 325 000.

NY Empire State Index за месец март, който също излезе в 14:30 българско време днес, отчете 1,9 пункта. Това бе най-негативната информация за американската икономика, излязла днес. Прогнозата на запитани експерти от Bloomberg бе индексът да отчете стойност от 16 пункта, като за февруари същият индекс бе 24,4 пункта.

NY Empire State Index се измерва, като 175 представители (най-често президентите) на компании отговорят на въпросник за очакванията им за настоящия месец. Индексът показва нагласите и настроенията на големите производители в щата Ню Йорк. NY Empire State Index е изпреварващ индикатор.

Доларът не реагира значително на обявената информация поради противоречивия й характер. Позитивните данни за трудовата ситуация в САЩ контрастират с негативните очаквания, създадени от стойностите на NY Empire State Index. По-високите производствени цени от прогнозираните също не се вписват в цялата картина заедно с негативните очаквания на Нюйоркските бизнесмени - обикновено инфлацията е сигнал за твърде бързо развиваща се икономика.

Трудно е да се прогнозира какво точно ще направи Федералният резерв оттук нататък. От една страна, традиционният лек срещу инфлация е увеличение на основните лихвени проценти. Това обаче не е много вероятно поради несигурното положение на щатската икономика. Все още е трудно да се прецени какъв ще бъде ефектът от жилищната криза в САЩ. Така евентуално увеличение на цената на заемите от страна на Федералния резерв може да сложи прът в колелата на пазарите и да причини сериозни сътресения. От друга страна, намаление на лихвените проценти може да създаде инфлационно напрежение.

Утре излиза най-важният инфлационен индикатор – индексът на производствените цени. Често (но не винаги) той следва стойностите на индекса на производствените цени, така че може да очакваме и леко повишаване там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още