IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експертите са оптимисти за американската икономика

Пазарът е по-силен отвсякога, а моментната корекция е здравословна

15:09 | 14.03.07 г.
Експертите са оптимисти за американската икономика

Спадът в щатските пазари вчера е временно и нормално явление при икономически ръст, заяви в интервю за Bloomberg анализаторът Дейвид Спика от Westwood Holdings Group. „Корекцията на пазара е необходимо явление и ще продължи само няколко месеца. Това не е знак, че икономиката на САЩ влиза в рецесия“, коментира той.

Вчера световните индекси се понижиха значително поради инвеститорските страхове за възможна рецесия в САЩ. Причина за тези спекулации беше рязкото поевтиняване на акциите на финансови компании от S&P 500, които кредитират жилищни покупки, като New Century и Accredited Homes.

Според Спика, тъй като фундаменталните показатели на компаниите не са се променили (с изключение на тези от сектора за ипотечно кредитиране) голяма част от продажбите на активи се базира на психологически причини. По думите му пазарът е по-силен отвсякога, а моментната корекция дори е "здравословна", тъй като предоставя на инвеститорите възможност да продадат част от активите си. Моментът е подходящ да се инвестира в акции, тъй като повечето компании са сериозно подценени от пазара, добавя той.

Ако преценката му се окаже и настроенията на Wall Street наистина са, че жилищната криза няма да има сериозни последици за американската икономика, може да очакваме засилване на долара спрямо йената утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още