IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейската централна банка може да увеличи лихвите още веднъж

Поскъпването на еврото спрямо долара обаче може да бъде умерено

15:59 | 12.03.07 г.
Европейската централна банка може да увеличи лихвите още веднъж

Основният лихвен процент в еврозоната може да бъде увеличен още веднъж, каза в интервю от 9 март и публикувано днес в Bloomberg Клаус Либшер, който е член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ).

На 8 март ЕЦБ повиши лихвите с четвърт процент до 3,75 на сто.

Повишението на лихвените проценти обикновено е мярка, с която централната банка се стреми да укроти инфлацията. Това става най-често, когато темповете на растеж са много бързи и инфлацията може да излезе извън контрол.

Според Клаус Либшер в момента в еврозоната има признаци точно за такива бурни темпове на растеж. Той коментира, че „вижда рискове на хоризонта“, че инфлацията може да излезе извън рамките на предвижданията.

Немската икономика, според базирания в град Киел IfW Institute, ще расте с най-бързите си темпове от 5 години насам. Киелският институт увеличи прогнозата си с една трета, като предишната прогноза бе за ръст от 2,1 на сто. Така специалистите смятат, че през 2007 най-голямата европейска икономика ще се увеличи с 2,7 на сто.

Тези темпове на ръст може да накарат ЕЦБ да се опита да охлади икономиката като повиши лихвите още веднъж през юни.

Високите лихви в еврозоната най-вероятно ще вдигнат и цените на еврото спрямо останалите валути. По-високата доходност в еврозоната (породена от по-високите лихвени проценти), ще привлече инвеститори, което, от своя страна, ще изстреля еврото нагоре.

Според Мартин МакМахон, валутен специалист в Credit Suisse в Цюрих, еврото става все по-силно.

Единната валута се повиши спрямо йената за трети пореден ден днес. Така към 15 и 30 часа EUR/JPY се търгуваше за 154,320, а EUR/USD за 1,3149.

Очаквам еврото да се повиши спрямо долара в среден и дългосрочен план“, коментира пък Нийл Джоунс от Mizuho Financial Group Inc, цитиран от Bloomberg.

Поскъпването на еврото спрямо долара обаче може да бъде умерено заради оптимистичните очаквания за американската икономика. Тази седмица се очаква да излязат данните за продажбите на дребно в САЩ (един от важните двигателите на американската икономика) за месец февруари и прогнозите на специалисти са за растеж от 0,3 на сто спрямо януари.

Също така се очаква и ръст на средните цени в Америка, което най-вероятно ще разколебае Федералния резерв от това да понижи скоро лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още