IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спекулативен крах на долара

Празниците отвъд океана и наличието на т.н. “тънък” пазар позволиха на някои едри спекуланти от Русия да се възползват от създалата се ситуация и да манипулират пазара

09:22 | 27.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Спекулативен крах на долара
Долар биковете бяха буквално разбити през изминалата търговска седмица, като основна причина за това се оказаха негативните настроения относно американската валута, натрупани през последните седмици и достигнали критична точка в петък. Празниците отвъд океана и наличието на т.н. “тънък” пазар позволиха на някои едри спекуланти от Русия да се възползват от създалата се ситуация и с лекота да манипулират пазара.

В основата на разочарованието от долара стоят и преразгледаните от страна на инвеститорите очаквания по отношение на динамиката на лихвените нива и темповете на ръст на водещата световна икономика. В началото на миналата седмица екип начело с президента Буш понижи прогнозите си за ръста на БВП на САЩ през идната година до 2.9% от очакваните 3.6%. Причина за преразглеждането на БВП в посока надолу стана сериозният спад на активността в сектора на недвижимите имоти, което все повече застрашава потребителското търсене в близка перспектива.

Това затвърди мнението на редица анализатори, че Фед ще започне да понижава лихвата по федералните фондове през идната година.
 
В диаметрална противоположност са настроенията относно еврозоната, където очакванията са, че ЕЦБ ще повиши най-малко веднъж основната ставка до края на годината, а през първото тримесечие на идната година ще продължи да затяга паричната политика.

През миналата седмица американският долар се понижи рязко по отношение на основните световни валути, като достигна най-ниската за последните 19 месеца стойност спрямо еврото. В понеделник нещата още повече се задълбочиха след отварянето при всички основни кросове с гап, негативен за американската валута.

Положението на долара си остава критично , особенно при липсата на каквото и да е значими фундаментални новини през първия работен ден.
 
Техническа картина

EUR/USD Изключително “тънкия” и податлив на спекулации пазар поради почивните дни зад океана накара редица крупни инвеститори, най-вече фондове от Русия, да се възползват от лесно манипулируемата ситуация. Доларът изгуби повече от четири фигури в края на миналата седмица и достигна нива до 1,3160. Последно подобни нива бяха достигани през април 2005 г. Ключово в създалата се ситуация е нивото 1,3100. Успешно задържане над тези нива, въпреки индикаторите, показващи пренакупен пазар, или лека корекция биха дали нови сили на евробиковете да продължат нагоре. Други ключови нива са:

Съпротива
1.3160
1.3269
1.3472
Подкрепа
1.3100
1.3038
1.2894


GBP/USD След изненадващия пробив на изключително важни технически нива (средносрочен и дългосрочен канал) в един ден, в първия ден от днешната седмица двойката отвори със значителен гап в полза на еврото, като достигна нива близо до 1,9400. Нивата са рекордни и последно бяха достигани в началото на 2005 г. Ключови нива за текущата картина се явяват съответно:
 
Съпротива
1.9400
1. 9482
1. 9628
Подкрепа
1.9348
1. 9154
1. 8932



USD/JPY Йената също пожъна редица успехи, поскъпвайки с повече от 280 пипса. Двойката се намира в момента на доста важно ниво 115.60 (под долна граница на низходящ канал ). Стабилен пробив и задържане на цената под тези нива би спомогнало да се отиграят поръчки в полза на йената след евентуален pull back. Ключови нива в дадената ситуация са:

Съпротива
115.90
116.57
117.33
Подкрепа
115.60
114.30
112.68


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още