IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръща ли се еврокризата?

Опасността от нова криза е на една ръка разстояние, а на държавите от общата валутна зона не им остават почти никакви възможности

13:03 | 24.06.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Двусмислени сигнали от пазарите

Всъщност финансовите пазари не са загубили напълно доверието си. Във всеки случай те самите отбелязаха положително слабия резултат от специалната среща на ЕЦБ преди добра седмица. „ЕЦБ запази доверието, а обявяването на нов инструмент доведе до свиване на спредовете", казва Питър Гроувс, специалист по облигации във фондовата компания MFS.

Всъщност доходността по десетгодишните италиански облигации отново леко се понижи до под 3,5%. Гоувс също така потвърждава, че централната банка досега е показала, че е „много креативна в адаптирането си към променящата се среда".

И той потвърждава общата логика, която преобладава на пазарите и която позволява целенасочена помощ за отделни държави за по-добра борба с инфлацията като цяло. С други думи: ако слабите длъжници са защитени, лихвените проценти могат да се повишат още повече за всички останали.

Решаващият въпрос за Гроувс е: дали централната банка купува твърде много облигации и по този начин изтласква другите инвеститори? Или, обратно, действа умерено на пазара и по този начин привлича инвеститори, които търсят известна сигурност, че при необходимост отново ще намерят купувач за италианска или гръцка облигация? Така че посланието му е: всичко зависи от правилната доза.

В крайна сметка всички зависи от по-нататъшния процес на интеграция

Не бива обаче да се допуска една илюзия: че има фундаментално и трайно решение на дилемата, в която се намира ЕЦБ. Еврозоната е паричен съюз, но не и фискален съюз.

Ето защо не съществува наистина мощна фискална институция, която при необходимост да осигури баланс между държавите с различна икономическа мощ. Ето защо на ЕЦБ се налага да запълва този властови вакуум отново и отново и да поема импровизирано задачите на фискалната политика.

Това бе наречено "вроден дефект" на еврозоната. Но реално погледнато, раждането никога нямаше да се случи без тази грешка: Нито при създаването на еврото, нито днес отделните държави искат политически съюз, а оттам и фискален съюз - някои се опасяват, че ще трябва да плащат твърде много, а други, че ще бъдат твърде критикувани и принуждавани към реформи.

Ето защо държавите от еврозоната и техните граждани ще трябва да се примирят с временно споразумение. Историята учи, че подобно нещо може да работи удивително дълго време, ако политиците останат прагматични. „Но една общност от държави може наистина да се сплоти само ако има нещо като обща финансова и дългова политика", казва Берт Рюруп, председател на изследователския институт Handelsblatt. „В дългосрочен план дори смятам, че това е необходимо по геополитически причини": Ако ЕС не се обедини, той ще се превърне в геополитическа общност джудже в сравнение със САЩ и Китай, добавя той.

В един идеален свят всички държави от еврозоната биха спазвали сходна фискална дисциплина и биха били еднакво силни в икономическо отношение. В реалния свят регионите във валутната зона се различават дори повече, отколкото например германските провинции, между които впрочем също е необходимо фискално изравняване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
wart
преди 2 години
Кризата сега започва - Няма вече евтини Руски енергоносители и цени " диктувани от купувачите ( вече цените ще определят продавачите а не както досега ! - при енергоресурсите). има нови икономически и технологически и военни независими страни които имат огромен потенциал и те ще определят " съдбата" на света и на човечеството.Няма да е както до сега " диктуваха" и налагаха своето решени както Европейците така и Американците и ХХI век ще принадлежи на тях новите сили .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Някой е надградил бота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Сегашната европейска инфлация е с възможно успешно прекратяване. След преустановяване на прилагания метод за емитиране на евра без необходима защита за запазване на покупателната способност на еврата сегашната европейска инфлация ще е прекратена. Кратко за ситуацията: Нямането на необходима защита за запазване на покупателната способност на еврата е съществената причина за сегашната инфлация в еврозоната. Европейската централна банка няма капацитет за премахване на водещата причина за сегашната инфлация. Европейската комисия е компетентна за инициатива за прекратяване на водещата причина за сегашната европейска инфлация. Водещата причина за инфлацията в еврозоната (нямането на необходима защита за запазване на покупателна способност на еврата) се запазва. Вариантите са два: Първи: Запазването на практиката без необходима защита за запазване на покупателната способност на еврата създава сегашната инфлация. Последиците са лоши. Втори: Въвеждането на необходима защита за запазване на покупателната способност на еврата осигурява прекратяване на сегашната инфлация в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Varfor
преди 2 години
Давайте бързо да влизаме в Еврозоната, с няколко държави в дългова спирала и потъващо евро.Да бързаме, че да не вземат да потънат без нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
"Завръща ли се еврокризата?" . . . Че тя никъде не е ходила, та да се завръща. Само я беха позатрупали с шума от ЕЦБ... ;) :lol: А Тя отдолу само е ферментирала и натрупала отровни газове до критична маса. . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още