IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакваното приятелство на Binance и руската Служба за сигурност

Борсата постепенно изгради почти пълна доминация на нерегулирания руски пазар и владее около четири пети от него

10:47 | 26.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

На светло

През април 2021 г. руската неправителствена организация "Фонд за развитие на дигиталната икономика" кани Binance на частна среща с "Росфин" в правителствена сграда в Москва, става ясно от поканата, видяна от Ройтерс. Организацията е създадена през 2019 г. с цел да развива руски технологии и е оглавявана от бившия високопоставен съветник на Путин по въпросите на интернет политиката Герман Клименко. На уебсайта на групата пише, че един от партньорите й е руското министерство на търговията и промишлеността. Костарьов, директорът на местния клон на Binance, оглавява комисията по дигитални валути във фонда. Нито фондът, нито Клименко отговориха на имейлите с искане за коментар по въпроса.

Друга криптоборса – OKX, създадена в Китай, но сега базирана на Сейшелите, също е била поканена на срещата, според започнат източник. Говорител на борсата казва, че компанията е отказала поканата, без да дава обяснения.

На срещата, според съобщенията на Костарьов, "Росфин" е изискала криптоборсите да се регистрират при нея, за да могат да получават искания за клиентска информация. Костарьов пише на своя бизнес партньор, че не смята това изискване за проблем. Той пише и че ФСС се интересува от криптото, но не обяснява нищо повече.

На въпрос относно срещата на Костарьов с "Росфин" Binance отговаря, че "ние не сме работили, сътрудничили или партнирали с тази агенция". Пет месеца по-късно "Росфин" изпраща на Binance въпросник, видян от Ройтерс, чрез който изисква повече информация за извършваните от борсата проверки на клиентите и за "нейния предпочитан канал за комуникация" с властите относно исканията за крипто трансакции. На въпрос за тази комуникация от борсата отговориха: Binance се отнася сериозно към задълженията си и приветства всяка възможност да се консултира с регулаторните органи".

По същото време в съобщение до своя бизнес партньор Костарьов пише, че Binance засилва усилията си да се ангажира с властите по въпросите на крипторегулацията. "Росфин" е готова да подкрепя Binance в това, пише Костарьов. Но руската централна банка е против регулирането на криптовалутите и даването възможност на този пазар да се развие и разшири поради опасения, че това може да насърчи престъпната дейност.

Много от големите световни централни банки, чиято мисия е да контролират обемите пари на пазара, имат подобни опасения от света на криптото. Управителят на руската централна банка Елвира Набиулина заяви пред руския парламент през ноември, че "една отговорна държава няма да стимулира подобно разрастване". Говорителка на банката отказа коментар по въпроса.

През януари Binance обяви, че наема Олга Гончарова, високопоставен служител на централната банка, за директор за региона Голяма Русия. Задачата на Гончарова е да изгради "системно взаимодействие" с властите в Русия, посочват от борсата.

След като Набиулина предлага по-късно същия месец използването на криптовалутите на руска територия да бъде забранено, Костарьов пише на бизнес партньора си, че Binance е "във война" с централната банка. Всички други руски правителствени агенции искат легализация на дигиталните валути, пише Костарьов. Подкрепата за криптото действително расте в Москва. След призива на Набиулина за забрана, висш представител на финансовото министерство публично подкрепя проектозакона, които би изисквал криптоборсите да разкриват имената на своите потребители с аргумента, че това е необходимо, за да се гарантира "прозрачност".

И тогава се намесва самият Путин. В предавано по телевизията заседание на правителството на 26 януари той изисква от министрите и централната банка да постигнат "единодушно решение" за криптовалутите. Той изтъква, че Русия има "определени конкурентни предимства" в този сектор като, например, излишък от електричество, което е изключително важно при "копаенето" на криптовалута.

Две седмици по-късно правителството одобрява план за регулация на дигиталните валути, изработен от няколко агенции, сред които "Росфин" и ФСС, чиято цел е да извади "тази индустрия на светло". В отговор на това Костарьов туитва: "Най-сетне добри новини".

В документ, описващ предложената регулаторна рамка, правителството обяснява, че без такава система правоприлагането "няма да може да отговаря ефективно на нарушения и престъпления". Властите ще изготвят база данни за портфейли дигитални валути, свързани с финансиране на тероризма, а борсите ще трябва да разкриват пред "Росфин" информация за въпросните потребители. Финансовото министерство внася в парламента първата версия на проектозакона на 18 февруари.

Шест дни по-късно руските войски нападат Украйна.Търгуването в рубли през Binance рязко се повишава, след като западните страни налагат санкции на Русия, а Кремъл ограничава тегленето на чужда валута. По данни на "Криптокъмпеър" средните дневни обеми на трансакции в рубли през Binance в първите три седмици на войната е бил почти четири пъти по-висок отколкото месец по-рано.

В Telegram групата на Binance представители на потребителите, представящи се като "Ангелите на Binance, харесват публикации на търговци, които благодарят на борсата, че не блокира акаунти. Едно съобщение дори моли Binance да не си "пада по тези военни глупости".

Binance е привлякла стотици "ангели" по целия свят да рекламират борсата пред местни криптотърговци. Binance не се меси в политиката", пише един от тези "ангели". За Ройтерс компанията уточнява, че „ангелите“ не са говорители на компанията.

Криптоборсата получава похвали и от партията на Путин - "Единна Русия". Депутатът Александър Якубовски заяви на 14 март пред официалния вестник на парламента, че Binance са "водещи експерти в нашата страна", които съветват политиците по отношение на крипторегулацията. Компанията е поставена под "силен натиск от страна на неприятелски настроени спрямо Русия държави“. От Binance коментираха, че никога не са са срещали и комуникирали с Якубовски и неговото мнение си остава лично.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още