IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакваното приятелство на Binance и руската Служба за сигурност

Борсата постепенно изгради почти пълна доминация на нерегулирания руски пазар и владее около четири пети от него

10:47 | 26.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

В доклад от 2020 г. регулаторът на Лихтенщайн посочва, че отношенията му с Binance са "непрозрачни", тъй като платформата отказва да осигури финансова информация при поискване. В статия, публикувана през януари, Ройтерс отбелязва, че през 2019 г. Binance се е отказвал от плановете си да кандидатства за лиценз в Малта поради опасенията на Чжао за изискваната там финансова прозрачност.

Според адвокати на Binance да се смесват "определени въпроси от отговорите на нашия клиент на исканията за информация от страна на правоохранителните органи с проблемите при лицензирането на неговия бизнес" би било "напълно изкуствено". Binance твърди, че е най-активният играч от криптоиндустрията, който работи с правоохранителните органи за "развиването на най-добрите практики и предотвратяването на нови криминални методи и незаконни практики от проникване на пазара".

Според  Binance всяко предположение, че отказва да споделя данни с властите, когато те правят правно обосновани искания е "напълно неистинно". Платформата допълва, че следва строги правила и процедури при отговор на подобни искания и си запазва правото да отказва, "когато липсва правно основание".

Не се страхувайте

Жао пътува за пръв път до Русия в качеството си на главен изпълнителен директор на Binance през октомври 2019 г. На технологичен форум в Москва той казва на аудиторията да престане да „робува“ на традиционните финанси. В представянето си той дори цитира думи на френския философ от 18 век Жан-Жак Русо - "Човек се ражда свободен, но навсякъде е в окови".

Binance набелязва Русия като цел на своята експанзия и още през 2018 г. говори в блог за "хиперактивното" крипто общество в страната. Борсата си партнира с базираната в Белиз платформа за разплащания Advcash, за да даде възможност на потребителите да депозират и теглят рубли посредством банкови карти. Advcash признава, че това партньорство още е активно.

Постепенно Binance придобива доминация на руския крипто пазар. Към средата на 2021 г. обемите, търгувани в Русия, правят този пазар втори по големина в света за компанията след китайския. На руския пазар има и много ВИП клиенти, който търгуват с големи обеми криптовалута, разкрива източник с пряк достъп до данни на компанията.

През март 2021 г. Binance обработва близо 80 процента от всички операции рубла-крипто на обща стойност 85 милиарда рубли (1,1 милиарда долара), сочат данни на изследователската компания CryptoCompare. "Хората й се доверяваха. Тя винаги беше една стъпка пред своите конкуренти", казва Максим Сухоносик, руски криптотърговец и съосновател на блокчейн консултантската компания Colibri Group.

През 2020 г. Binance започна за привлича вниманието на руските власти, които по това време се отнасят враждебно към криптовалутите. Руският регулаторен орган забранява сайта на Binance с аргумента, че съдържа забранени материали за купуването на крипто. Платформата оспорва забраната в съда и през януари 2021 г. тя е оттеглена, сочат изявления на "Байнанс" в телеграм-група за руските потребители.

За Ройтерс Binance изтъкна, че забраната е отменена по процедурни причини, тъй като фирмата не била правилно уведомена за забраните. Регулаторът не е отговорил на запитванията на Ройтерс.

Същия месец при завръщането си в Русия, след като е бил лекуван след отравянето му с новичок, Навални е арестуван. Той, американските и британските власти винят ФСС за атаката, Русия категорично отрича тези обвинения. ФСС не е отговорила на запитванията на Ройтерс за нуждите на тази статия.

В центъра на обвиненията срещу Навални от страна на руската прокуратура е финансирането на неговата фондация. По време на процеса той е обвинен, че е откраднал 350 милиона рубли, които тогава струват 4,8 милиона долара, дарени на фондацията му. Навални отрича обвиненията. Волков заяви за Ройтерс, че силите за сигурност са разпитвали хиляди поддръжници на Навални, дарили средства през руски банки. Никой от тях не е ползвал дигитални валути, допълва Волков.

Набирането на средства за Навални през криптоборсите се засилва сред арестуването му. Събраните повече от 670 биткойна, които привържениците му даряват чрез Binance и други борси, сега биха стрували почти 28 милиона долара, сочат блокчейн данни. Според Волков обаче реалната сума е по-малка, тъй като биткойните са били продавани веднага след получаването им на по-ниска цена.

Когато през юни 2021 г. руският съд забранява фондацията на Навални и я окачествява като "екстремистка организация", групата се обръща към привържениците си в Twitter с призив да се "научат как да използват криптовалутите" и им препоръчва да си отворят сметки в Binance. В по-късно ръководство фондацията съветва дарителите да качват личните си карти в "Байнанс", за да верифицират сметките си, отбелязвайки, че все още няма данни която и да било криптоборса да предоставя информация на руските власти. "Не се страхувайте", пише в ръководството.

След рязкото увеличаване на даренията за Навални под формата на биткойни, ФСС започва да проучва как да идентифицира тези криптодонори, според източник, близък до случващото се. Според него ФСС инструктира "Росфин" да намери начин да реши този проблем. В отговор на въпроси на Ройтерс "Росфин" посочи, че й е забранено да разкрива какви мерки предприема срещу финансирането на тероризма. Според агенцията Навални е замесен в "терористична дейност".

Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още