IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакваното приятелство на Binance и руската Служба за сигурност

Борсата постепенно изгради почти пълна доминация на нерегулирания руски пазар и владее около четири пети от него

10:47 | 26.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Свободата на парите

След създаването си преди пет години в Шанхай Binance постепенно изгради почти пълна доминация на нерегулирания руски пазар и владее около четири пети от него, сочат пазарни данни. Binance отказва да коментира "данни по външни оценки" и като частна компания не споделя подобни данни публично.

През 2019 г. Жао казва на руснаците, че мисията на Binance е да увеличи "свободата на парите" и да "защитава потребителите". Руснаците се втурнаха към платформата, гледайки на нея като алтернатива на банковата система, държана под строг контрол от една държава, на която те не вярват.

Съгласно проектозакона за регулиране на крипто компаниите, Binance се договаря с "Росфинмониторинг" да създаде местно подразделение в Русия, през което власттите да изискват клиентски данни, разкриват съобщения на Костарьов, видени от Ройтерс. На въпрос дали платформата е продължила с подготовката за създаванто на това подразделение, от "Байнанс" отговориха: "Ако решим в бъдеще да създадем местно подразделение в Русия, никога няма да споделяме данни без правно обосновано искане от страна на властите".

Според близкия на Алексей Навални Леонид Волков предложената от Русия регулаторна рамка би позволила на Кремъл да идентифицира криптодонорите на опозиционната групировка. След ареста на Навални през януари 2021 г. неговата антикорупционна фондация публично насърчава поддържниците си да даряват чрез Binance и ги уверява, че това е най-сигурният начин да го направят, тъй като за разлика от банковите трансфери в този случай властите няма да установят самоличността на дарителите.

"Всички тези хора ще бъдат застрашени", казва Волков, който управлява фондацията от Литва. Ако Binance иска да защити потребителите, продължава той, платформата "не трябва да има нищо общо с руското правителство". Кремъл отказва да коментира както операциите на Binance, така и кампанията за набиране на средства за Навални чрез криптоплатформите.

В отговор на въпрос на Ройтерс Binance посочи, че преди войната е подкрепял законодателство, което да внесе яснота в сектора. Но конфликтът в Украйна и последвалите западни санкции, наложени на много руски банки, направиха "практически невъзможно за която и да е платформа да планира бъдещото си развитие в региона".

Източници, близки до Binance, изтъкват, че платформата е подкрепяла проектозакона, тъй като, ако бъде приет, той ще изисква от криптоборсите да си партнират с руските банки, което ще даде възможност на потребителите да депозират и търгуват много повече средства.

В началото на април финансовото министерство посочи, че е готово с проектозакона за регулиране на дигиталните валути. Запознати източници твърдят, че властите искат той бързо да бъде гласуван. Миналия месец депутат заяви пред официалния вестник на парламента, че крипто законодателството ще намали щетите, които руската икономика понася от санкциите.

"Росфинмониторинг" е сред агенциите, помогнали за изработването на проектозакона. Тя отговаря за борбата с прането на пари и финансирането на тероризма. Макар и формално независима, агенцията действа под прекия контрол на Федералната служба за сигурност (ФСС), правоприемникът на КГБ, признават хора, които са били в контакт с агенцията. Директорът на "Росфин" Юрий Чиханчин е ветеран от службите за сигурност, според официалната му биография.

Маршал Билингсли, бивш директор на т. нар. Работна група за финансово действие (Financial Action Task Force), която залага световните стандарти за борба с финансовите измами, заяви на конференция миналата година, че "Росфин" е "твърдо под контрола на ФСС", за да се гарантира, че от и към Русия се извършват само одобрени от държавата трансакции. Според Билингсли едва ли е изненада, че "Росфин" побърза да обяви мрежата на Навални за терористична организация веднага сред арестуването му.

В писмен отговор на въпроси, отправени от Ройтерс, "Росфин" посочи, че "напълно отговаря на международните стандарти за оперативна независимост по отношение на регулирането на доставчиците на услуги за виртуални активи". Чиханчин не коментира.

Най-малко една криптоборса е отказала да дава информация за своите клиенти на "Росфин" поради опасения, че информацията може да се ползва неправомерно, а ФСС да повлияе на платформата, разкрива запознат източник. Други играчи на криптопазара в Русия също твърдят, че са скептични по отношение на проектозакона.

"Никой не знае дали предложената система с местни подрезделения ще бъде ползвана да добро или за зло", казва Майк Бистроф, партньор в базираната в Москва правна компания „Център ца дигитални права“. Именно тя представляваше Binance, когато борсата успешно оспори забраната на своя уебсайт през януари 2021 г.

Готовността на Binance да се ангажира с "Росфин" през 2021 г. контрастира с нейния подход на други места по света. Някои национални регулатори обвиняват компанията, че укрива информация. Миналия август, например, британският регулатор обяви, че подразделението на Binance във Великобритания "не може да бъде ефективно контролирано", след като то отказало да отговаря на въпроси за глобалния бизнес на компанията.

Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още