IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трите най-важни теми на срещата на ЕЦБ

Председателят на централната банка Кристин Лагард подчерта важността на срещата в четвъртък, а основният фокус е върху перспективите на паричната политика

11:12 | 22.07.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg LP

2. Какво се случва с покупките на облигации?

Друг спорен въпрос в Управителния съвет е темата как ще продължат покупките на облигации в бъдеще. Понастоящем програмата за изкупуване заради пандемията от коронавируса (PEPP) е най-важният инструмент на централната банка. Тя е оборудвана с особена гъвкавост. Сумата възлиза на 1,85 трлн. евро и е ограничена до края на март 2022 г. Освен това класическата програма за закупуване APP работи паралелно с месечен обем от 20 млрд. евро.

Още на срещата през юни защитниците на по-строгата парична политика се застъпиха за намаляване на покупките по линия на PEPP, позовавайки се на подобрените перспективи за растежа и инфлацията. В интервю за Handelsblatt президентът на Bundesbank (германската централна банка) Йенс Вайдман се обяви в подкрепа на предсрочното прекратяване на програмата PEPP. "Когато аварийната ситуация, за която бе създадена PEPP, приключи, тя трябва да бъде прекратена", каза той.

Вайдман смята, че предпоставките за нормализиране на паричната политика са изпълнени, ако има стабилно икономическо възстановяване и валидните мерки за ограничаване на пандемията изтичат. Той очаква това да се случи през 2022 г.

Други членове на Съвета, като ръководителят на централната банка на Португалия Марио Сентено или губернаторът на италианската централна банка (Banca d‘Italia) Игнацио Виско, искат да запазят настоящата свръхразхлабена линия възможно най-дълго. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард също подчерта, че от нейна гледна точка все още е твърде рано да се говори за излизане от хлабавата парична политика.

В същото време обаче тя заяви, че покупките на облигации могат да бъдат преобразувани в нов формат след март 2022 г. Фредерик Дюкрозе очаква ЕЦБ да увеличи класическата програма за закупуване на облигации APP вместо PEPP и да я направи по-гъвкава от март 2022 г.

Очаква се членовете на съвета интензивно да обсъждат тази тема. Най-вероятно обаче те все още няма да вземат конкретно решение. Не на последно място, защото делта вариантът на коронавируса създава несигурност относно по-нататъшния ход на пандемията и по-нататъшните неблагоприятни ефекти върху икономиката. Дюкрозе очаква решение през септември или дори през декември.

3. Какво друго ще промени новата стратегия?

Форматът на пресконференцията също ще се промени. Досега Кристин Лагард, подобно на предшественика си Марио Драги, първо изчита дълго, предварително готово изявление. И винаги то беше много подобно. Експертите по политиката на централните банки често го сравняваха дума по дума с изявлението на пресконференцията шест седмици по-рано и извеждаха заключения относно паричната политика от индивидуалните промени.

Според Лагард това така наречено встъпително изявление сега трябва да бъде „по-кратко, по-ясно и вероятно по-точно и с по-малко технически термини“. Декларираната цел на ЕЦБ е да направи своята парична политика по-разбираема за широката общественост.

Това вероятно ще е истинско предизвикателство за юристката Лагард. Най-малкото, защото пазарите са свикнали с прикрития език на паричната политика. В допълнение досега Лагард се бе придържала много внимателно към своето встъпително слово в рамките на предишните си пресконференции и при въпроси отново четеше пасажи от него. От друга страна, тя беше много предпазлива по отношение на изявления, свързани със съдържанието.

Нейният предшественик Марио Драги пък често обясняваше аргументите в полза на позицията на централните банкери на ЕЦБ в продължителни отклонения и обсъждаше различните гледни точки в Съвета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Трите най-важни теми на срещата на ЕЦБ > 1. Да играе по cвиpката на ФЕД, 2. Да надувa вузелата на ФЕД, 3. Да размахва помпони в агитката на ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
NoPanic
преди 3 години
ЕЦБ е пионка на САЩ и следва политиката на ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още