IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква ни поредната волатилна борсова седмица

Във фокуса ще са протоколите от заседанията на Фед и ЕЦБ, изказвания на централни банкери и възобновяването на преговорите между САЩ и Китай

08:35 | 07.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Спорно е дали една дори по-хлабава парична политика сама по себе си е достатъчна, за да обърне  бързо тренда, казва борсовият експерт на Helaba Маркус Рейнванд. „С инвестиционна аларма, или без:  инвеститорите вероятно ще са готови да изграждат позиции в акции само ако поне има перспектива за стабилизиране на растежа. Засега индикаторите от тази и другата страна на Атлантическия океан все още не говорят за това. „Следователно се очаква волатилната търговия да продължи през следващите седмици“.

Инвеститорите вероятно ще са готови да изграждат позиции в акции само ако поне има перспектива за стабилизиране на растежа.

Ето какви са по-важните събития и новини, които трейдърите ще следят през седмицата:

Понеделник, 7 октомври

Понеделник е последният ден от едноседмичната почивка в Китай заради 70-годишнината от идването на власт на комунистическата партия. В първия ден на седмицата няма планирани съществени икономически данни. В следобедните часове ни очаква реч на управителя на Фед в Канзас Истър Джордж, който през тази година е и член на Федералния комитет по отворените пазари (FOMC) – органът, който взема решения за лихвените равнища.

Вторник, 8 октомври

В първия работен ден след дългата ваканция в Китай ще бъде оповестен търговският баланс на комунистическата страна, както и PMI индексът на Caixin за сектора на услугите.

В 15:30 часа ще бъде публикуван индексът на производствените цени в САЩ.

Очаква се и реч на управителя на АЦБ Марк Карни.

Очакват се речи на гуверньора на Фед в Чикаго Чарлз Евънс и на  председателя на Федералния резерв Джером Пауъл в Денвър.

Сряда, 9 октомври

Основната новина в сряда, а и една от най-очакваните за седмицата, ще са протоколите от последната среща на Федералния резерв, на която централните банкери на САЩ понижиха лихвите с 25 базисни пункта за втори пореден път през годината. Пазарните участници ще проследят с голям интерес тези протоколи, за да преценят какви са шансовете Фед да свали лихвите за трети пореден път на 30 октомври.

През септември Фед не се ангажира с бъдещи понижения на лихвите, а имаше и ясно разделение във Федералния комитет по отворени пазари заради големия брой членове, които се противопоставиха на намаляването на лихвените нива. 

По-късно вечерта се очаква и реч на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл в Канзас.

Четвъртък, 10 октомври

В 11:30 ч. ни очаква серия от данни за Великобритания, която включва БВП, промишлено производство и търговски баланс.  

Също в четвъртък Европейската централна банка ще публикува протоколите от последната си среща за монетарната политика, на която свали лихвите по депозитите с 10 базисни пункта до още по-негативните -0,50% и анонсира програма за изкупуване на активи за на стойност 20 млрд. Евро на месец. Документите ще покажат колко са големи търканията в Управителния съвет на ЕЦБ, които доведоха до оставката на члена на съвета Сабине Лаутеншлагер.  

От САЩ очакваме данните за потребителската инфлация и първоначалните молби за помощи от безработни. Пазарният консенсус за инфлацията е за ръст на индекса на потребителските цени с 0,2% м/м и 2,4% на годишна база.

Ключовото събитие за седмицата са преговорите на високо между САЩ и Китай, които ще се проведат на 10-11 октомври във Вашингтон.

Петък, 11 октомври

В началото на европейската търговия ще бъдат публикувани данните за потребителската инфлация в Германия.

Очакваме също така и данни за срещата на ОПЕК, както и от ЕКОФИН.

Последните важни макроикономически данни за седмицата ще са от Канада. Прогнозите са, че безработицата ще се задържи на нива от 5,7% за трети пореден месец, а новите работни места ще са около 7500, след сериозния ръст от 81 100 през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още