IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

В понеделник ще излезе докладът за БВП на Великобритания, а централната банка на Австралия ще обяви решението си за монетарната политика във вторник

08:36 | 30.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Какво ни очаква конкретно:

Понеделник, 30 септември

В първия и последен работен ден за Китай през новата седмица ще излязат PMI индексите. Най-голяма тежест има производственият показател, който вече четири поредни месеца остава в зоната на свиване.

Също в понеделник ще излезе докладът за БВП на Великобритания през третото тримесечие. След като отбеляза първият си тримесечен спад от началото на 2013 година, прогнозите са за ръст обратно до позитивна територия и икономически растеж от 0,5% тр/тр. Това може да е достатъчно, за да се запазят годишните темпове на експанзия от 1,2%.

В следобедните часове ще излезе ундексът на потребителските цени в Германия за септември.

Вторник, 1 октомври

Централната банка на Австралия ще обяви решението си за монетарната политика в сутрешните часове. Ще има и пресконференция на гуверньора на банката Филип Лоу.

Пазарният консенсус е за трето понижение на лихвените нива в Австралия с 25 базисни пункта за последните 5 месеца.  

Европейският календар включва производствените PMI индекси за страните от еврозоната и за целия валутен блок, както и първите данни за потребителската инфлация. Прогнозите са за ръст на основния и базовия индекс на потребителските цени с точно 1% на годишна база. Това е много далеч от целта на ЕЦБ от “малко под 2%”.

В 15:30 ще бъде публикуван докладът за БВП на Канада за юли. От National Bank of Canada очакват ръст от 0,1% м/м, което ще е 5 пореден месец на ръст.  


В САЩ ще бъде публикуван производственият PMI индекс на Института по доставките (ISM). Прогнозите са, че индексът ще се върне обратно в зоната на експанзия.

Сряда, 2 октомври

Очакваме британския строителен PMI индекс, а следобед, в 15:15 ще излязат данните на ADP за заетостта в частния сектор в САЩ, които се считат за предшественик на официалния доклад, който ще излезе в петък.


Четвъртък, 3 октомври

В четвъртък икономическият календар е доминиран от PMI индексите за сектора на услугите в Европа. Ще видим  показателите от Европа и Великобритания, а краят на серията е в 17:00 с непроизводственият индекс на ISM в САЩ. 


Петък, 4 октомври

В последния работен ден започваме с продажбите на дребно в Австралия за август, а в САЩ ще проследим доклада за състоянието на пазара на труда през септември. Както винаги, фокусът е върху данните за новите работни места извън селското стопанство (NFP) и средните почасови доходи (AHE). Пазарите очакват 140 хиляди нови работни места, след 130 хиляди през август и годишен ръст на средните доходи от 3,2%. Безработицата вероятно ще остане на равнище от 3,7% за четвърти пореден месец.

Също в петък ще има и данни за търговския баланс на САЩ за август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още