IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

В понеделник ще излезе докладът за БВП на Великобритания, а централната банка на Австралия ще обяви решението си за монетарната политика във вторник

08:36 | 30.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В края на седмицата се оказа, че въпреки че показателите подсказват, че добре познатите стрес фактори  - търговският спор между САЩ и Китай и политическите въпроси в Европа, забавят икономиката в международен план, цените на акциите се възстановиха - поне в Европа.

Инвеститорите очевидно се опитват да преминат към настроение на надеждата. В края на седмицата водещите европейски фондови индекси леко се повишиха. В САЩ обаче неофициалните новини за нови заплахи на правителството на САЩ срещу Китай в търговския спор обезпокоиха инвеститорите в петък. Това вероятно ще продължи да се отразява и през тази седмица. Има важни показатели за настроенията в Европа и САЩ, които могат да хвърлят светлина върху това колко стабилна е икономиката в действителност.

Ясно е, „че геополитическата несигурност и последиците от търговския конфликт между САЩ и Китай ще доведат до забавяне на световната търговия, на което не могат да се противопоставят индустриалните компании, зависещи от износа в Германия“, прогнозира Майкъл Копман, анализатор от DZ Bank.

Освен това той ще стане ясно какво стои зад слуховете за евентуален нов натиск от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп в спора с Китай. Според вътрешни източници американското правителство обмисля да спре листването на китайски компании в САЩ. Подобен ход би бил част от по-мащабните усилия за ограничаване на китайските инвестиции в САЩ, заяви човек, запознат с въпроса пред агенция Ройтерс.

Подобни мерки вероятно ще подхранват търговския спор между двете основни икономически сили. Също така, цитирайки източници, Bloomberg съобщи, че точните механизми за така нареченото делистване на компаниите все още ще бъдат разработени. Тръмп трябва да даде съгласието си за проекта. Президентът на САЩ обаче вече е дал зелена светлина за обсъждане на проблема. Освен това участието на американските пенсионни фондове в китайските пазари може да бъде ограничено.

Връщаме се в Европа. Според оценките на анализаторите компаниите от Dax са заплашени от втори пореден годишен спад на печалбите през 2019 г., след понижение от три процента през 2018 г., но „това не се отразява на фондовите пазари“, отбелязва Копман. С ръст на курсовете от 15 до 20 процента от началото на годината, водещите индекси като германския индекс Dax и неговите европейски колеги не са далеч от най-високите си стойности за годината.

В края на седмицата Dax, както и EuroStoxx 50, се покачиха с 0,8 процента и 0,4 процента до 12 370 пункта и 3545 пункта - като по този начин понижиха седмичните си загуби до едва 0,7 процента.

Американските фондови борси обаче бяха обременени от слухове за подновени заплахи срещу Китай. На Wall Street Dow Jones затвори в петък със спад от 0,3 процента до 26 820 пункта. По-широкият S&P 500 загуби 0,5 процента до 2961 пункта. Технологичният Nasdaq спадна с почти процент до 7939 пункта. Особено акциите на китайски компании като интернет гиганта Alibaba и JD.com и търсачката Baidu загубиха с до шест процента. Седмичните резултати за водещите американски индекси варираха: докато Dow Jones спаси уикенда с лек плюс, S&P 500 и Nasdaq затвориха на отрицателни територии.

Друга тема, свърза с Доналд Тръмп, също може да засегне инвеститорите: демократите в Камарата на представителите подготвят евентуален процес за импийчмънт срещу Тръмп. Необходимите разследвания вече с е оформят: председателите на Комитета по външни работи, както и комисиите за разузнаване и контрол поканиха общо петима дипломата от Министерството на външните работи – някои още за тази седмица. Сред тях е и бившият специален пратеник за Украйна Курт Уолкър. Той подаде оставка заради избухналата афера.

Тръмп е обвинен, че използва служебното си положение, за да накара друга държава да се намеси в негова полза в изборите през 2020 г. в САЩ. В центъра на твърденията е телефонен разговор с украинския президент Владимир Зеленски. Тръмп насърчи колегата си да разследва, което може да навреди на политическия му съперник Джо Байдън.

Как борсите ще реагират на тези известни натоварващи фактори, за последно беше наблюдавано в средата на август, казва Компан от DZ-Banker. Миксът от втвърдена реторика „Тръмп към Китай“, перспективата за Brexit без сделка и правителствената криза в Италия щяха да свалят Dax до под 11 500 пункта.

Но няма да стане много по-зле,  особено след като става все по-ясно, „че Тръмп никога не спира линията на комуникация напълно, че Brexit без сделка е извън масата поне за тази година и че бюджетният спор в Италия е отложен“. Копман очаква, въпреки значителните колебания леко движение нагоре и до края на годината да си представя Dax на ниво от 12 500 пункта.

През тази седмица обаче ще има много индикатори за настроенията на компаниите, казва Робърт Грейл, главен инвестиционен стратег в Merck Finck. В допълнение към PMI индексите на базирания в Лондон доставчик Markit, ще имаме и отчетите на ISM в САЩ. "Важното е, че в САЩ все още няма признаци, че слабите настроения към индустрията се преливат в сектора на услугите", казва той. „Изключително важно е икономиката на САЩ, която беше доста стабилна досега, да е на правилния път, в противен случай световният призрак на рецесията ще ни преследва все повече“, опасява се той.

Американските изследователи на пазара от Института за управление на доставките (ISM) ще публикуват своето проучване за мениджърите по покупките за септември във вторник за индустрията и в четвъртък - за сектора на услугите. "Наред с поръчките за стоки с дълготрайна употреба и доклада за пазара на труда до края на седмицата ще стане ясно дали американската икономика ще продължи да бъде по-стабилна от другите – предполагам, че това ще е така", заяви Грейл.

Последна актуализация: 01:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още