IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вниманието на инвеститорите тази седмица е насочено към заетостта в САЩ

Това ще бъдат последните важни данни преди заседанието на Федералния резерв в средата на декември

11:42 | 05.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът започна новата седмица с ръст, подкрепен от Сената в САЩ, който направи крачка напред към прокарването на данъчната реформа. Щатската валута се изкачи до 3-седмичен максимум спрямо японската йена, достигайки 113.08 йени за долар. Данъчната реформа, инициирана от републиканците, е най-мащабната от 1980 г. насам. Според управляващите корпоративния данък до 20% ще има стимулиращ ефект върху американската икономика. "Пазарните участници, които имат дълги позиции в долари, са на мнение, че намаляването на корпоративния данък ще доведе до по-бързо повишение на лихвените нива от страна на Федералния резерв", коментира Джейк Спарк, хедж фонд мениджър в Western Union Business Solutions във Вашингтон. Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, нарасна с 0.3 на сто до 93.181 пункта.

В същото време еврото загуби 0.34% от стойността си, отстъпвайки до 1.1848 долара за евро. Вниманието на инвеститорите през тази седмица ще бъде насочено към данните за неселскостопанската заетост в САЩ. Това ще бъдат последните важни данни преди заседанието на Федералния резерв в средата на декември, на което се очаква централната банка да повиши лихивите. Британският паунд се търгуваше на нива от 1.3461 долара. Лирата отстъпи леко с 0.07 на сто, след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че все още има няколко точки, по които Великобритания и ЕС трябва да се договорят. Юнкер заяви още, че допълнителен напредък по преговорите може да бъде постигнат още на срещата на лидерите на ЕС, която ще се проведе на 14 декември.

Златото започна търговията в понеделник неубедително на фона на одобрената от американския сенат данъчна реформа, която подкрепи щатската валута. Спот цената на жълтия метал спадна с половин процент до 1 274.16 долара за тройунция. Това е най-ниското ниво от 6 ноември насам. Фючърсите със срок на доставка през месец февруари се търгуваха с понижение от 4.60 долара за деня на нива около 1 277.70 долара за тройунция. През тази година златото се търгува в тесни граници между 1 270.00 и 1 300.00 долара. Силна подкрепа за метала се явява зоната около 1 266.00, където минава и 200-дневната пълзяща средна. Като ключова съпротива се очерта 1 283.00 долара. В близост до това ниво минават 21-дневната и 55 дневната пълзяща средна. Другите благородни метали също завършиха сесията на негативна територия. Фючърсите на среброто намаляха с 0.8% до 16.31 долара, докато платината отстъпи с 1.33%, завършвайки деня на нива от 925 долара за тройунция.

Петролът стартира новата седмица с понижение поради опасенията на инвеститорите от увеличаване на шистовото производство в САЩ. Черното злато поевтиня с процент и половина до 57.48 долара за барел. Сорт Брент отстъпи с 2%, завършвайки деня на нивата около 62.43 долара. Пазарните участници наблюдават внимателно данните, които идват от САЩ по отношение на американските добиви, след като за септември петролното производство в страната е достигнало 9.5 млн. барела на ден. Това е най-високото равнище от 2015 година насам. 

Уолстрийт завърши търговската сесия със смесено представяне. Dow Jones нарасна с 0.24% до 24 290.05 пункта. Най-силни резултати записаха акциите на Walt Disney и Boeing. S&P 500 поевтиня с 0.11%, докато Nasdaq отчете най-слаб резултат, спадайки с 1.05% до 6 775.37 пункта, след като книжата на водещите технологични компании Facebook, Alphabet и Netflix завършиха деня с понижение. Банковите акции нараснаха. Акциите на Goldman Sachs, Bank of America и JPMorgan затвориха на положителна територия.

Фондовите пазари в Европа започнаха седмицата с ръст. Положителните очаквания на инвеститорите, свързани с преговорите между Великобритания и ЕС доведоха до покачване при FTSE 100, който завърши деня с повишение от половин процент. Най-силно се представи водещия германски индекс Dax 30, който поскъпна с 1.53% до 13 058.55 пункта. Акциите на Tryg нараснаха с повече от 3%, след като от датската застрахователна компания обявиха решението си да придобият Alka Forsikring. По първоначални данни стойността на сделката ще бъде около 1.31 млрд. долара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

ЕТH/USD

Както сочиха прогнозите, цената направи корекция и достигна първата цел, която бяхме поставили, нивата около 395-400 долара. От там видяхме силен тласък нагоре и сега ценовото поведение подсказва, че най-вероятният сценарий за развитие е тест на върха от 495 долара.

GBP/JPY

След като станахме свидетели на очаквания пробив на ключовата съпротива към формацията, през последните две търговски сесии последва развитието на корекция и най-вероятен тест на вече превърналото се в подкрепа ниво. Задържаме откритите дълги позиции и изчакваме нови индикации за поскъпване в опит да допълним експозицията.

EUR/USD

В сесията от миналия четвъртък цената тръгна нагоре, но не успя да пробие върха на 1.1960 и последва корекция. Важно е уточнението, че поне за сега цената се съобразява с пълзящата средна. Ако видим поскъпване и пробив на съпротивата минаваща през последните два върха ще се отключи формацията „вимпел“, таргетът на която съвпада с ниво на съпротива от четири месечния връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още