IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новините около данъчната реформа в САЩ подкрепиха долара

Сенатът даде зелена светлина на инициираното от Тръмп намаляване на данъците

12:00 | 29.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът завърши с повишение във вторник, подкрепен от положителните новини около данъчната реформа на президента на САЩ Доналд Тръмп. Комисията по бюджет и финанси към американския Сенат даде ход на проектозакона за намаляване на корпоративния данък в САЩ. Сега предстои решението за намаляването на данъчната ставка да бъде одобрено и от Камарата на представителите. Проучване на инвестиционната банка Goldman Sachs показва, че вероятността това да се случи до края на годината е близо 50%. Във фокуса на вниманието на инвеститорите вчера бе и изявлението на бъдещия председател на Федералния резерв Джеръм Пауъл. Бъдещият гуверньор на Американската централна банка се обяви в подкрепа на плавното вдигане на лихвите. С това той затвърди прогнозите на много от икономистите, че ще продължи досега водената политика от Джанет Йелън на плавно повишаване на основните лихви в страната. Според Пауъл монетарната политика на Фед трябва да бъде такава, че да отговаря на макроикономическата конюнктура. Според него Федералният резерв почти сигурно ще повиши основния лихвен процент по време на последното заседание за годината, което ще се проведе в средата на декември. Това доведе до ръст за доларовия индекс, който завърши търговията с повишение от 0,38%, затваряйки на ниво от 93,20 пункта. На другия полюс бе канадският долар, който отстъпи до седмично дъно, притиснат от поевтиняването при петрола. Двойката USD/CAD приключи деня на нива около 1,2810 канадски долара.

Британският паунд нарасна с 0,37% до 1,3365 долара, въпреки че по-рано през деня се понижи до 1,3220 долара. Причина за волатилната сесия при лирата бе появилата се новина, че британското правителство се е договорило с Европейската комисия по въпросите, касаещи финансовите задължения на Обединеното кралство към ЕС. Според британския Telegraph сумата, която ще внесе Великобритания в бюджета на общността ще бъде между 45 и 55 млрд. евро. По-късно обаче представители от кабинета на Тереза Мей опровергаха тази информация. Въпреки това новината предизвика висока волатилност при двойките, в които участва лирата. Според Омер Есинер, който е главен анализатор в Commonwealth Foreign Exchange, "инвеститорите стават все по-нервни от едно потенциално забавяне на преговорите по излизането на Великобритания от ЕС".

Златото завърши деня без сериозно изменение въпреки изстрелването на балистична ракета от страна на Северна Корея. Спот цената на ценния метал отстъпи с един долар до 1 293,30 долара за тройунция. Фючърсите върху метала със срок на доставка през месец декември се търгуваха на нива от 1 294,90 долара. По-рано през деня световните информационни агенции съобщиха за нов ракетен тест от страна на Северна Корея. Изстрелването е извършено от област, намираща се на север от столицата Пхенян. Според японски източници ракетата е паднала във водите на изключителната икономическа зона на Япония. Това е първото изстрелване, което Пхенян извършва от 15 септември насам. Фючърсите върху среброто загубиха 1,2% от стойността си, поевтинявайки до 16,81 долара. Платината успя да отчете минимално покачване от 5 цента до 951,30 долара за тройунция.

Петролът отстъпи по време на търговията поради несигурността около предстоящата среща на страните от ОПЕК в четвъртък, на която се очаква петролният картел да реши дали настоящото споразумение, ограничаващо петролното предлагане, ще бъде удължено до края на 2018 година. Иракският министър на енергетиката заяви, че страната му подкрепя удължаването на петролното споразумение. На другия полюс бе петролният министър на Кувейт, според който страните от ОПЕК и Русия все още не са постигнали съгласие относно евентуалното удължаване на договора. Според анализатори от Citigroup ОПЕК ще удължи програмата за ограничени добиви на петрол до средата на следващата година. Дори такъв сценарий обаче би имал негативен ефект върху петролните цени, тъй като пазарът очаква продължаване на споразумението до края на 2018 година. Черното злато спадна с 38 цента до 57,73 долара за барел. В същото време сортът Брент приключи търговията без изменение за деня на нива от 63,02 долара. Натиск върху петролните цени оказа също и новината за избухнал пожар в рафинерия на Exxon Mobil.

Щатските индекси затвориха във вторник на зелена територия, подкрепени от новината, че американският Сенат е подкрепил проектозакона за намаляване на корпоративния данък в САЩ. Dow Jones нарасна с малко над един процент, достигайки 23 836,71 пункта. S&P 500 също добави процент към стойността си, завършвайки на нива от 2 627,04. Технологичният индекс Nasdaq затвори с повишение от половин процент. Според прогнозите на Goldman Sachs вероятността да видим понижение на данъчната ставка до края на годината е 50%. А за следващата година от инвестиционната банка оценяват с 80% вероятността за успех на данъчната реформа. Сред акциите най-силно представяне имаха банковите книжа. SPDR S&P Bank, който е борсово търгуван фонд, следващ цените на акциите на най-големите банки, се повиши с 3,2%. Bank of America нарасна с 4%, докато книжата на Citigroup прибавиха 3,2% към стойността си.

Фондовите пазари в Европа също затвориха на зелена територия. Новината за постигнатото споразумение между Великобритания и ЕС по финансовите въпроси доведе до ръст при британския FTSE100, който завърши с ръст от малко над един процент. С близо половин процент се повишиха Dax 30 и CAC 40, които завършиха съответно на 13 059.53 и 5 390.48 пункта. И в Европа банковия сектор бе с водещо представяне, подкрепен от последните резултати от стрес тестовете на Английската централна банка. За първи път от 2014 година насам никоя от банковите институции не се налага да предприема допълнителни действия, свързани с увеличаване на капитала. Стрес тестовете включват голям набор от инструменти, измерващи рисковете, които могат да настъпят около Брекзит. Акциите на Societe Generale спаднаха, след като от компанията изразиха намерението си да закрият близо 15% от банковите клонове във Франция. Мярката се предприема с цел ускоряване на процеса по преминаване към дигиталното банкиране.

Вниманието на пазарните участници днес ще бъде насочено към изявлението на председателя на Английската централна банка Марк Карни, което е насрочено за 16.00 часа българско време. Час по-късно се очаква и речта на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън. Сред останалите по-важни събития от деня са данните за бизнес климата в еврозоната, които ще бъдат съобщени на обяд. В 15.30 ще бъде публикувана и информация за прогнозния дефлатор на брутния вътрешен продукт в САЩ, а от 17.30 часа се очакват данните за петролните запаси в САЩ за седмицата до 24 ноември. Прогнозите на икономистите са американските резерви на петрол да се понижат с 2.301 млн. барела.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

GBP/JPY

Тук ситуацията се развива, като трендпотвърждаваща формация „вимпел“. И макар все още да няма пробив на съпротивата около 151.00, ценовото поведение и съобразяването с подкрепата на 13-периодната средна подсказват, че това е най-вероятният сценарий.

AUD/USD

Гледайки „озито“ на еднодневна времева рамка, виждаме как вчерашното ценово поведение, макар да е отрицателно, в крайна сметка е с малко нетно отклонение, също както беше и предния ден. Това, както и задържането на цената около пълзящата, потвърждава идеята ни за развитие на корекция и дълги позиции.

EUR/USD

EURUSD избра сценарий за  развитие с по-дълбока корекция, като за съвсем кратко проби  дъното на 1,1833 и след тест на  пълзящата средна тръгна нагоре. Оставаме „бичи“ настроени спрямо  основната валутна двойка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още