IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският паунд реализира най-силния си резултат от 2 октомври

Доларът се понижи до най-ниското си ниво от почти два месеца

11:35 | 27.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Еврото поскъпна до най-високото си ниво от 25 септември насам, подкрепено от новините от Германия. Единната валута нарасна с 0.65% след появилата се информация, че социалдемократите на Мартин Шулц са готови да преговарят с Християндемократическата партия за съставяне на коалиция. По-рано през седмицата лидерите на основните политически сили в Германия изразиха готовността си за нови избори, след като либералите се оттеглиха от преговорите за съставяне на коалиция Ямайка. Президентът Франк-Валтер Щайнмайер призова лидерите на основните политически сили да се опитат да постигнат съгласие за съставяне на правителство, за да се избегнат предсрочни избори. Еврото получи и допълнителна подкрепа от добрите икономически данни. През ноември индексът на института Ifo за бизнес климата в Германия достигна 117.5 пункта при очаквания за 116.5. Положителни сигнали дойдоха и от Италия, където индустриалните продажби за септември бележат ръст от 5.2% на годишна база. За предходния период увеличението беше 3.1%.

Доларът се понижи до най-ниското си ниво от почти два месеца. Положителните икономически новини, които тласнаха еврото нагоре, оказаха натиск върху щатската валута. Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо шест основни валути, спадна до 92.79 пункта, което е най-ниското равнище от 26 септември насам. На седмична база индексът загуби близо един процент от стойността си. Спрямо йената американската валута се търгуваше на нива от 111.65 йени за долар. Британският паунд реализира най-силния си резултат от 2 октомври, достигайки 1.3326 долара.

Златото се понижи по време на търговията в последния работен ден за миналата седмица, след като инвеститорите прибираха своите печалби. Спот цената се понижи с 0.21% до 1 288.18 долара за тройунция, докато фючърсите с доставка декември отстъпиха с 0.33% до 1 287.90 долара. "Мисля, че слабостта на долара ще подкрепи златото и то ще се върне над 1 300 долара в близките седмици", коментира Жоржет Бойл, анализатор стокови пазари в ABN AMRO в Амстердам. Според Бойл умерените данни от последния протокол на Федералния резерв ще подкрепят цената на златото и са предпоставка за допълнително покачване над психологическата граница от 1 300 долара за тройунция. За разлика от златото другите благородни метали приключиха сесията с ръст. Фючърсите на среброто добавиха 0.26% към стойността си, достигайки 17.01 долара за тройунция. Платината пък поскъпна с 0.74% до 940.10 долара.

Петролът поскъпна в края на миналата седмица до най-високото си ниво от 1 юли 2015 г. Фючърсите върху американския лек суров петрол скочиха с 1.6% до 58.95 долара за барел. "В момента във фокуса на вниманието са прекъснатите доставки по тръбопровода Keystone между САЩ и Канада. Възстановяването отнема повече време от очакваното", коментира Джон Килдъф, управляващ партньор в Again Capital. Според Килдъф поскъпването при черното злато се дължи на все по-вероятното удължаване на петролното споразумение, което се подкрепя активно от ОПЕК и Русия. Срещата на страните износителки на петрол ще се проведе на 30 ноември като преобладаващите очаквания са, че страните от петролния картел заедно с Русия ще договорят удължаване на програмата до края на 2018 г.

Водещите щатски индекси приключиха търговията в петък на положителна територия. S&P 500 записа ново рекордно ниво, покачвайки се с 0.2% до 2 602.42 пункта. Dow Jones 30 и Nasdaq поскъпнаха съответно с 0.14% и 0.32%. Акциите на Amazon скочиха с 2.6%, подкрепени от ръста в продажбите около почивните дни в САЩ по случай Деня на благодарността. На седмична база S&P500 и Dow Jones добавиха по 0.9% към стойността си, докато технологичния индекс Nasdaq се повиши с 1.6%.

Фондовите пазари в Европа завършиха петъчната търговия със смесени резултати на фона на продължаващата несигурност около сформирането на кабинет в Германия. Euro Stoxx 600 и FTSE100 загубиха по 0.1% от стойността си. В същото време германският DAX30 и френският CAC40 затвориха с ръст съответно от 0.39% и 0.20%. Силно представяне имаше при акциите на компаниите от банковия сектор. Появилата се информация, че европейските регулатори подготвят облекчена процедура за освобождаване от лоши кредити, подкрепи акциите на големите европейски банки. Книжата на италианската BPER Banca нараснаха с повече от 5% за деня. Книжата на Danone и Diageo също поскъпнаха, след като от китайското финансово министерство обявиха, че от следващия месец ще намалят вносните мита за някои потребителски стоки от Европа.

Новата седмица започва без сериозни икономически новини. Единственото по-важно събитие през днешния ден се очертава да бъде публикуването на данните за продажбите на нови жилища в САЩ за октомври. Преобладаващите очаквания на икономистите са за спад в продажбите до 625 000. През септември ново продадените имоти достигнаха 667 000. Индикаторът се следи внимателно от пазарните участници, тъй като е един от основните показатели за състоянието на пазара на недвижими имоти в страната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

AUD/USD

В анализа си от 17-ти ноември писахме, че очакваме временна корекция нагоре, до зоната около пълзящата средна. Виждаме, че към този момент ситуацията се развива според очакванията ни и миналата седмица мина под диктовката на конкретната корекция. В този случай обаче не е добре да заемаме дълги позиции, по-скоро да изчакаме края на коригирането и след това отново да се включим с къси позиции.

EUR/USD

При основната валутна двойка ситуацията също се разви според вижданията ни и видяхме очакваната корекция, след което пазарът отново пое курс нагоре. В момента се развива нова корекция, която обаче най-вероятно ще бъде плитка. Ключова ще бъде подкрепата на дъното от петък на 1.1833, но е малко вероятно да бъде достигната.

EUR/CAD

Тук нещата не се развиха, както искахме и цената проби върха на „мечия пин“ бар. Въпреки всичко, поевтиняването не е изключено и сме в очакване на нова формация, която да ни подскаже за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още