IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларовият индекс се покачи в ранните часове на четвъртък

Движението обаче беше ограничено от негативното движение при доходността по облигациите, която се отдръпна от 3-месечните върхове

11:31 | 05.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Щатските фондови пазари записаха поредната силна сесия, подпомогнати от икономическите данни през деня, а индустриалният измерител Dow Jones постигна нов връх при затваряне на 22 661.64 пункта, покачвайки се с 19.97 пункта по време на търговската сесия. Беше достигнат и дневен връх при 22 685.94, а най-добре се представи секторът на здравеопазването и по-специално акциите на компанията UnitedHealth. Широкият S&P500 се покачи с 0.1% до 2 537.74 и отбеляза дневен рекорд, както и рекорд при затваряне. Седмата поредна сесия с печалби маркира най-дългата печеливша серия от май месец насам, а най-много допринесе секторът на недвижимите имоти. Технологичният Nasdaq записа само 0.04%, но въпреки това успя да достигне нов рекорд на 6 543.63 пункта в края на сесията.

Данните на ADP за новите работни места за месец септември показаха добавени 135 хил. позиции в частния сектор, което е значително по-малко от добавените през август, но надминава очакванията за около 125 000 нови работни места. Индексът на фабричната активност също показа добри резултати и надмина нивото от предния месец. Анализатори на пазара на акции наблягат на важността на намерението на Фед да повиши лихвения процент, без да чака достигане на равнище на инфлация от 2%, което практически прави декемврийското увеличение сигурно, в случай, че икономическите данни продължават в този тон. Пазарът на акции е подпомогнат и от подновените очаквания към Републиканците да задвижат дългоочакваната данъчна реформа, която значително ще понижи корпоративния данък.

Подобряващите се данни, очакванията за лихвено увеличение и подновените надежди за данъчна реформа подпомагаха долара през последните седмици. В сряда пазарните участници оттегляха позиции от валутата в очакване на данните за неселскостопанската заетост, тъй като се смяташе, че ураганният сезон може да е навредил в голяма степен на добавянето на нови работни места. Спекулациите относно следващия председател на Фед също оказваха негативно влияние, тъй като се смята, че той може да е много по-резервиран към повишения в лихвата. Доларовият индекс отслабваше през деня срещу кошницата от валути, но загубите бяха парирани след данните за фабричната активност.

В ранните часове на четвъртък валутата обърна посоката си и започна да се изкачва срещу кошницата от валути, като доларовият индекс записа около 0.05% покачване до 93.51 пункта. Движението обаче беше ограничено от негативното движение при доходността по облигациите, която се отдръпна от 3-месечните върхове. Лекото понижение в курса с йената от сряда също беше обърнато и валутната двойка се повиши с около 0.1% до 112.85 йени за долар. Еврото се задържа около 1.1750 долара през нощта след изявлението на Марио Драги, което донесе противоречиви сигнали. Беше споменат потенциалният негативен ефект от силното евро, но стана въпрос и за оттеглянето на стимулите. Драги заяви, че от ЕЦБ биха обявили план за оттеглянето им съвсем скоро, но не мислят, че с оттеглянето на стимулите трябва да се избързва.

Петролът поевтиня в сряда, след като САЩ отчете рекордни нива на износ на суров петрол, като това доведе до спад от около 0.16% до 49.90 долара във фючърсите на лекия суров петрол WTI. Фючърсите на сорта Brent загубиха 0.1% от цената си и достигнаха 55.75 долара за барел. Износът на щатски петрол става по-атрактивен с увеличаващия се спред между цената на двата основни сорта. Негативното ценово движение обаче беше в голяма степен ограничено и според трейдъри това се дължи на продължаващите усилия на ОПЕК за затягане на пазара на суровината.

През днешния ден се очакват изказвания на влиятелните членове на Фед Патрик Харкър и Джеръм Пауъл, вторият от които напоследък е спряган за фаворит за мястото на следващ председател на Фед. Прогнозите за данните за търговския баланс на Канада предвиждат свиване на дефицита, което може да окаже позитивно влияние на валутата. Молбите за помощи за безработица вероятно ще подпомогнат долара през днешния ден, тъй като пазарът на труда показва голяма устойчивост дори и в състояние на пълна заетост, а зелените пари в момента получават фундаментална подкрепа от няколко различни фактора.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/CAD

Цената се понижава към подкрепата около 1.6480. Ако видим пробив в низходяща посока е много вероятно цената да тества и кръглата подкрепа при 1.6350. Разстоянието между двете нива е празна зона и ще търсим възможности за продажби.

EUR/NZD

Двойката очерта ясно изразена съпротива при 1.6434. Преодоляването й ще даде зелена светлина на купувачите. Въпреки всичко не бива да бъдем особено големи оптимисти към тази двойка. Към момента очакваме покачване едва до 1.6484. По-големи движения към момента спадат към категорията свръх очаквания. До края на седмицата очакваме двойката да тества съпротивата при 1.6484.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още