IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото достигна 7-седмично дъно на фона на засилващ се долар

Йената успя да запази позиции срещу щатския долар във вторник

11:57 | 03.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Финансовият сектор и секторът на здравеопазването изведоха индустриалния измерител Dow Jones с цели 152 пункта по-високо за сесията, а индексът достигна нивото от 22 563.90 пункта, като за пореден ден най-много допринесоха акциите на банката Goldman Sachs. Секторът на здравеопазването се представя изключително добре в широкия измерител S&P500 и записа повишение от цели 0.9% и осигури повишението от 0.4% при индекса, който приключи търговията в понеделник на 2 529 пункта. Финансовият сектор в индекса е записал много добро представяне, отбелязвайки покачване от почти 2% за изминалия месец. Най-добро представяне за деня в индекса отбеляза компанията General Motors, чиито акции поскъпнаха с цели 4.4% за деня. Въпреки пониженията при акциите на компании като Facebook и Alphabet технологичният Nasdaq също приключи деня с повишение.

Йената успя да запази позиции срещу щатския долар във вторник, който забави изкачването си, тъй като очакванията спрямо предсрочните избори в Япония по-късно през месеца започват да се отразяват в цената. Еврото се стабилизира около 1.1730 долара и паузира низходящото движение , което започна след референдума за независимост, проведен в Каталуния в неделя. В ранните часове на вторник доларът се обменяше за 112.75 йени, въпреки бичите фактори, които го подкрепяха, като данните за фабричната активност в САЩ, които показаха най-високото ниво за последните 13 години, както и скорошните възходящи движения при доходността на облигациите. Данните за пазара на опции показват все по-голяма активност от трейдърите в опит да хеджират валутния риск преди изборите, за които има опасения, че може да повлияят негативно на плана на премиера Шинзо Абе за осигуряване на растеж на икономиката. Самият премиер разпусна парламента миналата седмица и насрочи предсрочни избори на 22 октомври. Очакванията бяха, че партията му ще победи с лекота, но в последните дни опозицията формира стабилна коалиция и може да се окаже сериозна пречка за плановете на Абе. Доларовият индекс отбеляза покачване от около 0.1% и достигна 93.65 пункта

Златото достигна 7-седмични дъна във вторник заедно със засилващия се долар, спот цената се понижи с 0.1% и достигна 1 269.5 долара за унция. Добрите данни за фабричната активност и повишаващата се доходност по облигациите бяха фундаментът, който доведе до ценовото движение. Фючърсните договори с доставка през декември загубиха 0.3% от стойността си и достигнаха 1 272.5 долара за унция. Президентът на Фед в Далас Робърт Каплан изрази увереност в понеделник, че Фед може да повиши лихвата и без да чака инфлацията да достигне целевите нива от 2%, което оказва значителна подкрепа на очакванията за лихвено увеличение.

Опасенията за пренасищане се завърнаха на петролния пазар и понижиха цените втори пореден ден. Във вторник цената на барел от сорта WTI падна с 14 цента до 50.44 долара, а през изминалата седмица изгуби цели 2.1%. Щатският сорт отбеляза силно тримесечие, постигайки ръст от около 12%, но е понижил цената си с 5% от върха, достигнат по време на ралито. Сортът Brent поевтиня с 1.2% в понеделник и удължи загубата във вторник сутрин, изгубвайки още 0.3% до цена за барел от 55.93 долара.

През днешния ден пазарите ще се раздвижат от данните за безработицата в Испания, а в Обединеното кралство ще бъде публикуван докладът за активността в сектора на строителството.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/GBP

По-малките времеви рамки се формира възходящ тренд с известна ритмичност. Ако цената мине над диагоналната съпротива ще търсим покупки до 0.88578. Това е идея, която би трябвало да се реализира в рамките на деня. Ако всичко се движи по план до края на утрешния ден би трябвало цената да достигне нашата цел, ако не я достигне ще затворим позицията ръчно.

EUR/USD

Еврото спря поскъпването си, а ситуацията около Испания държи единната валута под известен натиск. Преди една седмица публикувахме идея за продажба, която се изпълни. Тогава коментирахме потенциала на двойката да задълбочи понижението си и се оказахме прави. Днес цената тества подкрепата около кръглата цена от 1.17100. Това е добро място за изчистване на късите позиции.

GBP/JPY

На 02 август публикувахме следния коментар:

„Двойката формира ясно изразена съпротива при 147.603. За трети път цената се оттласва от нивото, но в същото време имаме все по-високи локални минимуми. Пробив на съпротивата може да отведе цената до стойности, близки около 154.000.

Подкрепящ фактор е изкупуването на облигации и други стимули от страна на ЯЦБ, йената остава под натиск в дългосрочен план.“

Очакваният от нас пробив вече е факт. С чисто движение цената преодоля съпротивата и към момента се държи над 147.593, вероятността цената да се покачи до 154 йени за лира остава голяма. Оставяме дългите позиции отворени с цел до 154.000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още