IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът отбеляза най-силната си седмица за 2017 г.

Индексът Dow Jones се радва на положителен резултат за тримесечието, както и на най-дългата си печеливша серия за последните 20 години

11:35 | 02.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Повишените очаквания за инфлацията и предстоящите лихвени увеличения осигуриха на зелените пари поскъпване от почти процент за изминалата седмица, а това поскъпване доведе до първия месец, приключил с повишение от февруари насам. Икономическите данни от петък бяха противоречиви, като показаха, че потреблението почти не се е увеличило през август, но позитивните резултати от последните запитвания за потребителското доверие неутрализираха негативния ефект. Доларът беше подкрепен през изминалата седмица и от тона на председателя на Фед Джанет Йелън, която заяви, че централната банка ще продължи с курса на лихвените увеличения през декември и след това през 2018-та година. Разочарованието след резултатите от изборите в Германия беше другата фундаментална основа, която позволи изкачването на щатската валута. Достигнатото месечно поскъпване е от 0.35%, а представянето от миналата седмица е най-силното от септември насам.

Новата седмица започна благоприятно за долара, който се повиши спрямо еврото и кошницата от валути, а доларовият индекс отбеляза покачване от 0.1% до 93.19 пункта. Полицейското насилие по време на референдума в Каталуния притесни инвеститорите и те оттеглиха позиции в евро в ранните часове на понеделник, което доведе до спад от 0.1% до 1.1796 долара при единната валута. Опасенията за бъдеща нестабилност бяха подсилени от намерението на регионалното правителство да обяви едностранно независимостта си от Испания. Данни от понеделник показаха най-високите нива на инвеститорско доверие за последните 10-години в Япония, което може би е знак за икономика, която най-сетне набира скорост. Доларът поскъпна с 0.2% спрямо йената до обменен курс от 112.71 йени за 1 долар.

Данните за инфлацията и потреблението в САЩ от петък не успяха да окажат подкрепа на цената на златото, която е под силното влияние на очакванията за още едно лихвено увеличение през декември. Спот цената се понижи с 0.23% в петък и приключи деня на 1 283.96 долара за унция, а фючърсите изгубиха 0.16% от стойността си и завършиха сесията на 1286.6 долара. Със засилването на долара златото записа поевтиняване от 2.8% през септември, което е най-слабото месечно представяне за годината. И все пак, геополитическото напрежение между САЩ и Северна Корея осигури поскъпването от 3.5% за тримесечието, реализирано през месеците юли и август.

Лекият суров петрол сорт WTI постигна поскъпване от 12% за тримесечието благодарение на прогнозите на повишаващо се търсене. И двата основни сорта постигнаха поскъпване от около 9% през септември и още една седмица, приключила на зелена територия. Сортът Brent поскъпна с 4 цента в петък и приключи на ниво 57.45 долара, отчитайки пета поредна седмица с покачване. Очакванията за ръст в търсенето на суров петрол от страна на рафинериите в САЩ подкрепиха цената на сорта WTI, а барел от него се търгуваше с 11 цента по-скъпо в края на деня до цена от 51.67 долара. Суровината постигна 4 поредни седмици на повишения и се радва на най-уверения бичи пазар от началото на годината.

Последният ден от тримесечието беше позитивен и за Wall Street, за чиято зелена сесия силно допринесоха технологичният и банковият сектор. Технологичният Nasdaq отбеляза повишение от 0.66% за деня до 6 495.96 пункта, с което отчете 50-о поредно затваряне на рекордна територия за годината, индексът постига покачване от 5.8% за тримесечието, което е 5-то поредно на зелена територия. Този сектор от компании беше водещият в S&P 500, който също достигна нов рекорд в петък, достигайки 2 519.36 пункта. Технологичните компании са най-добре представящият се сектор в измерителя за третото тримесечие и отбелязват ръст от 8.3% за петте си поредни тримесечия на положителна територия. С приключването на месеца индустриалният Dow Jones регистрира 8 поредно тримесечие на повишения, което е серия, невиждана от 20 години насам. Goldman Sachs беше една от компаниите, които допринесоха най-много в последния ден от миналата седмица, а индексът приключи на 22 405.09 пункта.

Днешният ден е почивен за Китай и Австралия, което ще доведе до понижена активност и ликвидност при инструментите, свързани с тези държави. На икономическия фронт по-значимите събития са данните за бизнес активността за САЩ и Великобритания. Резултатите са базирани на проучвания сред мениджъри от бизнеса и се състоят в оценяване на основни икономически фактори, като стойности над 50 показват положителен изглед. Прогнозите и за двата индекса са положителни, но може да видим по-голямо забавяне в данните за Великобритания, чието БВП през последното тримесечие нараства с най-бавните си темпове от 2013 г. насам.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

AUD/USD

На 01 август публикувахме следния коментар: „RBA остави основният лихвен процент без промяна, широко очаквано решение. Очакваме моментно поевтиняване на aud спрямо кошницата. Това би довело и до корекция при тази двойка. Възможно е да търсим къси позиции срещу моментния импулс.“

Двойката поевтиня според очакванията ни и контрапозицията срещу основния импулс ни даде добро съотношение печалба/загуба. Покрай поскъпващия щатски долар може да видим и по-дълбоко понижение на цената, но към момента е малко вероятно да видим свободно преминаване под текущата подкрепа.

GOLD

В средата на миналата седмица очаквахме златото да се покачи в рамките на деня, но то не обърна посоката си и не ни даде възможност да търгуваме. Цената падна под кръглата подкрепа при 1 290 долара за тройунция. Възможно е следващите няколко дни да видим покачване. За да счетем текущия тренд за отслабнал е нужно да се формира консолидация или силен възходящ импулс, след който евентуално да търсим покупки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още