IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ралито на еврото спрямо долара продължава

Единната валута поскъпна, връщайки се на нива над 1.20

14:52 | 08.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Търговията в четвъртък мина под знака на редовното заседание на Европейската централна банка. За разлика от централната банка на Канада, която повиши основната си лихва в сряда, тук нямаше изненада, като от ЕЦБ оставиха основните лихвени проценти непроменени. Без изменение остана и програмата за количествени улеснения. Вниманието на инвеститорите бе съсредоточено върху пресконференцията на президента на банката Марио Драги. По отношение на количествените улеснения, Драги заяви, че към момента те ще се запазят без промяна поради все още ниските нива на инфлация в еврозоната и че при необходимост размерът им може да бъде както увеличен, така и намален. От коментарите на Драги стана ясно, че повече детайли по отношение на програмата за изкупуване на облигации може да се очакват на следващото заседание, което ще се проведе през октомври. От ЕЦБ запазиха инфлационната си прогноза за тази година непроменена (1.5%). За 2018 г. очакванията са за 1.5%, а за 2019 г. от институцията прогнозират, че ръстът на потребителските цени ще достигне 1.6 на сто. Драги коментира също и поскъпването при еврото. Според него "последните движения при валутния курс пораждат несигурност, изискваща мониторинг върху него поради влиянието, което оказва върху цените на стоките и услугите". Единната валута завърши деня с повишение. Двойката EUR/USD поскъпна до 1.2020, връщайки се над психологическото ниво от 1.20 долара за евро.

Доларовият индекс, измерващ изменението на долара спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с половин процент до 91.69 пункта. Негативен ефект върху щатската валута оказаха и молбите за помощи при безработица. За седмицата до 2 септември новите молби са достигнали 298 000 при предварителни прогнози на икономисти за 241 000. Двойката USD/JPY се търгуваше на нива от 108.46 йени за долар. Това е ръст от 0.7% за японската валута. В същото време канадският долар продължи със силното си представяне, подкрепен от изненадващото повишение на основната лихва от централната банка на страната. Канадската валута завърши деня на нива от 1.2140.

Златото достигна най-високата си стойност от една година насам на фона на слабите данни от САЩ, както и непроменените прогнози за икономическия растеж и инфлацията в еврозоната. Спот цената на благородния метал нарасна до 1348.91 долара за тройунция, което е най-високото ниво от септември 2016 г. Фючърсите със срок на доставка през декември се покачиха с 0.88% до 1350.80 долара. С повишение завърши деня и среброто, което добави процент и половина към стойността си, достигайки 18.184 долара за тройунция.

Петролът се понижи до 49.12 долара за барел след публикуването на данните за петролните запаси в САЩ. За седмицата до 1 септември нивото на запасите се е увеличило до 4.58 млн. барела. Това е с около 500 000 барела над предварителните прогнози на анализаторите, които очакваха ръста да е 4.02 млн. барела. Това е първо увеличение на американските запаси от 10 седмици насам. Петролът сорт Брент приключи търговията с минимално повишение от 24 цента до 54.44 долара за барел. Петролното производство в Тексас и Луизиана се възстановява от последиците, породени от урагана Харви, който удари двата щата преди почти две седмици.

Американските индекси завършиха сесията със смесено представяне. Технологичният индекс Nasdaq поскъпна с 0.07% или 4.55 пункта до 6397.87. Dow Jones и S&P 500 затвориха на червена територия, отстъпвайки съответно с 0.10% и 0.02%. При секторите сред най-слабо представилите се бе финансовият. Акциите на Bank of America, Citigroup и Goldman Sachs загубиха над един процент от стойността си. Книжата на компаниите от застрахователния сектор също бяха под силен натиск на фона на опасенията сред инвеститорите за приближаващия се ураган Ирма, който се очаква да удари Флорида в събота. XL Group спаднаха с над 5%. Акциите на Chubb се понижиха с 2.5%. Това е пореден слаб резултат за компанията, книжата на която се обезцениха с около 10% в рамките на последния месец.

В Европа пазарите затвориха с повишение, подкрепени от решението на Европейската централна банка да запази програмата за количествени улеснения без промяна. Общоевропейският Euro Stoxx 600 поскъпна с 0.2%. Най-силни резултати реализираха FTSE 100 и Dax 30, които нараснаха съответно с 0.67% и 0.58%. Водещ бе сектора на автомобилостроенето, който продължава със силното си представяне от последните няколко дни. Технологичният сектор на стария континент завърши деня с ръст от 1.47%. При акциите АМS скочиха с 6.8% докато тези на Micro Focus поскъпнаха с 5.12%. На другия полюс пък бе компанията за бизнес услуги Capita, книжата на която се сринаха с 2.4%. Причина за лошото представяне бяха последните финансови данни, които показаха спад в оперативната печалба на компанията за 2016 година. Wendel загуби 3.8% от стойността си след информацията, че борда на директорите на компанията ще остане без председател, след като Фредерик Лимойн обяви оттеглянето си в края на годината.

В 15.45 часа българско време изявление ще направи и Патрик Харкър, който е заместник-председател на Федералния резерв. Сред останалите по-важни събития от днешния ден са данните за търговския баланс във Великобритания, както и равнището на безработица в Канада. Очакванията са, че нивото на безработица в страната за месец август ще се запази без промяна на 6.3%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/GBP

На 18 август публикувахме следния коментар:

„Валутната двойка се намира в зона на съпротива, чийто връх беше формиран месец септември миналата година. За последните три месеца еврото е прекупено и очакваме корекция“.

На 31 допълнихме:

„Изглежда корекцията започва. Възможно е първо да видим колебание в диапазона около локалния максимум и текущата цена, но продажбите ще са приоритет, ако общата икономическа и политическа ситуация остане без промяна.“

Поевтиняването се случи според очакванията ни и успяхме да извлечем положителен резултат. Задържането на късите позиции, отворени в предела на корекцията около 31 август не е уместно да се държат отворени продължително време. Съветваме всеки, който се е възползвал от предложението ни за „шорт“ да затвори днес цялата експозиция.

GBP/NZD

След рязко поевтиняване през тази седмица двойката тества подкрепата около кръглата цена 1.79000. Предвид движението и пропорцията на ценовото движение, очакваме краткосрочно покачване. Следващата седмица ще търсим дълги позиции, но за целта е необходимо да видим някаква консолидация около подкрепата. Търговията ще се осъществи и ще лежи изцяло на технически анализ, поради това е препоръчително да рискуваме по-малко от стандартното. Ще следим двойката отблизо и ще допълним коментара в последствие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още