IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се стабилизира във вторник

Фючърсите върху златото доставка през декември продължават да се търгуват с повишения

11:27 | 05.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Доларът се стабилизира във вторник, след като фокусът на инвеститорите се измести от Северна Корея към предстоящите решения за икономиката на САЩ. Успешният ядрен тест на режима в Пхенян ограничава растежа при долара, но според анализатори пазарната оценка вече е в цената, което означава, че пазарите са донякъде подготвени. Доларовият индекс се задържа около 92.63 пункта, след като се понижи с 0.2% в понеделник. Същевременно предстоящата среща на Фед и дискусиите относно повишаването на тавана на дълга на САЩ имат потенциала да окажат подкрепа за валутата.

Правителството на САЩ има срок до 29 септември, за да осигури вдигане на тавана на дълга. Само Конгресът може да повиши лимита, а дискусиите около него със сигурност ще донесат волатилност, но и евентуална подкрепа за зелените пари в краткосрочен план. Йената не успя да продължи възхода си от началото на миналата седмица и остана на ниво около 109.78 йени за долар, след като беше достигнат курс от 109.22 йени предишния ден. Франкът също не успя да задържи покачването си от 0.7%, отбелязано в понеделник. Швейцарската валута отслабна срещу долара и достигна 0.9585 франка за 1 долар.

Въпреки засилващия се долар покупките на активи убежища имаха присъствие на пазара и това оказа подкрепа на цената на златото. В понеделник САЩ хвърли обвинения към всички търговски партньори на Северна Корея, заклеймявайки ги за подкрепата за ядрените опити на страната. Изказването беше отчетено на пазарите и подхрани бягството към сигурни активи, тъй като най-големият търговски партньор на Северна Корея е Китай. Спот цената на благородния метал отчете минимално понижение от 0.1% в ранните часове на понеделник, за да достигне 1 333 долара за тройунция, след като отбеляза най-високата си цена за последната година в понеделник. Фючърсите с доставка през декември продължават да се търгуват с повишения, като през изминалата седмица беше постигнато покачване в цената от 0.6 на сто до 1 338.60 долара за унция.

Цената на петрола също показа признаци на стабилизиране, подкрепена от постепенното връщане на рафинериите в САЩ в работен режим, които трябваше да затворят поради урагана "Харви". В пика си бурята, която достигна бреговете на Тексас на 25 август успя да затвори около една четвърт от рафинериите на САЩ.

Щатските индекси записаха неутрална сесия, но е ясно, че развитието на поредния скандал със Северна Корея няма да продължи загубите. Индексът на волатилността VIX, който е своеобразен "измерител на страха" все още се намира около 3-седмичното дъно, на което затвори в петък. Анализаторите коментират, че напоследък фондовите пазари развиват все по-голяма устойчивост към геополитически сътресения. Същото не може да се каже за Стария континент, където пазарите не успяха да достигнат до зелена територия. Паневропейският Stoxx 600 затвори с 0.52% по-ниско, като почти всички сектори в него бяха на червено, с изключения на петролния и автомобилния сектор. Технологичният сектор се представи най-зле, след като акциите от сектора поевтиняха средно с 0.9% за деня. Британският UK100 приключи с понижение от 0.36% до 7 411.47 пункта. Германският DAX30, и френският му аналог CAC40 отчетоха сходни движения, записвайки понижение за деня със съответно 0.33% и 0.37%.

В ранните часове на деня беше обявено и решението на Централната банка на Австралия за лихвения процент страната. Очаквано той беше оставен на 1.50%. В 12:00 часа ще бъдат оповестени и данните за продажбите на дребно на месечна и годишна база в ЕС, както и развитието на БВП. В 17:00 часа ще излязат и данните за фабричните поръчки в САЩ през юли, а индикаторът може да се разглежда като своеобразен обзор на активността в производствения сектор. Тези данни могат да разклатят долара, ако прогнозите за понижение се окажат верни.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Николай Шуманов

NZD/USD

Миналият четвъртък NZD/USD затвори под ключовото ниво от 0.7190. което ни подсказва, че пазарните участници са се насочили към разпродажби, а двойката е минала в "меча" фаза. Непосредствената ни цел е нивото от 0.7100.

USD/JPY

През изминалата седмица двойката достигна ниво от 110.66 йени за долар, след което направи корекция на фона на слабите данни от САЩ в петък. Към момента тенденцията при двойката е поскъпване до съпротивата от 110.90, а спад под подкрепата при 109.00 би означавал, че при USDJPY е започнал мечи пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още