IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулациите около срещата на ЕЦБ натежаха върху еврото

Трейдърите са започнали да подозират, че има вероятност президентът на ЕЦБ Марио Драги да е притеснен за ръста на еврото

10:56 | 31.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Доларът поскъпна в сряда след спекулации, че има вероятност ЕЦБ да се намеси в отслабването на еврото, както и след силните икономически данни в САЩ. Еврото успя да запише най-големия си спад в проценти на дневна база от близо 4 седмици насам от около 0.6%, връщайки се под 1.20 долара за евро. За последно двойката се търгуваше около 1.1889 долара за евро, като припомняме, че във вторник единната валута успя да докосне връх от 1.2069 долара за евро. Анализатори коментираха, че трейдърите са започнали да подозират, че има вероятност президентът на ЕЦБ Марио Драги да е притеснен за ръста на еврото, въпреки че не коментира по никакъв начин силата на единната валута по време на срещата в Джаксън Хол, Уайоминг, в петък. Именно тази липса на коментар изтласка еврото над критичното ниво от 1.20 долара за евро.

Дийн Попълуел коментира, че еврото е поскъпнало прекалено бързо и инвеститорите започват да се питат какво ще направи ЕЦБ за инфлацията, която все още е под целевото ниво. Друга причина, поради която доларът поскъпна, бяха данните за брутния вътрешен продукт на САЩ, който расте с 3% годишен темп през второто тримесечие. Това е най-бързият растеж от над 2 години. Друг доклад показа, че частният сектор в САЩ е добавил 237 000 работни места през август, което е най-високият месечен ръст от пет месеца насам. Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, последно се търгуваше при ръст от 0.68% около 92.88 пункта.

Петролът поевтиня, а фючърсите върху бензина поскъпнаха до 2-годишен връх в сряда, след като наводненията, причинени от тропическата буря „Харви“, затвориха близо четвърт от рафиниращия капацитет на САЩ. Това предизвика спад в търсенето на лек суров петрол и увеличение в риска от недостиг на гориво. Рафинерии с продукция от 4.2 милиона барела на ден бяха затворени във вторник, което е около 23% от продукцията на САЩ. Отварянето им дори при най-добрите условия може да отнеме седмица или повече. Стивън Бренок от PVM коментира, че ще отнеме известно време, преди да се възобнови нормалната дейност на рафинериите и американската индустрия се подготвя за продължителен период, в който вратите на рафинериите ще бъдат затворени. Американските фючърси върху бензина записаха ръст от 5% до 1.873 долара за галон, като по време на търговската сесия достигнаха 1.9140 долара за галон, което е най-високото ниво от юли 2015 г. Фючърсите върху дизела също записаха ръст от 1.7% до 1.6945 долара за галон. Въпреки че процесът по възобновяване на дейността на рафинериите се очаква да отнеме няколко седмици, в сряда Marathon Petroleum Corp започнаха процес по отваряне на рафинерията Galveston Bay, коментираха източници. Лекият суров петрол приключи търговската сесия на ниво от 45.96, което е спад от 48 цента или 1%, а фючърсите петрол Brent за последно се търгуваха за около 51.00 долара за барел при спад от 1 долар или 1.9%. Припомняме, че разликата в цените на сорта петрол Brent и лекия суров петрол напоследък успя да достигне 5.39 долара за барел, което е най-голямата разлика от повече от две години.

Златото остана сравнително стабилно вчера, като по-силният долар свали ценния метал от 9-месечния връх, достигнат във вторник, но въпреки това то успя да остане над ключовото ниво от 1 300 долара за тройунция на фона на нестихващото напрежение между Вашингтон и Северна Корея. Във вторник от Северна Корея бе изстреляна балистична ракета над Япония и по този повод в сряда Доналд Тръмп коментира, че разговорите не са решението на проблема със Северна Корея и нейната ядрена програма. Карстен Менке, анализатор в Julius Baer, коментира, че нагласата за златото напоследък се е променила от меча на бича и с пробива на ключовото ниво от 1 300 долара за тройунция най-вероятно това ще продължи. Той добави обаче, че влиянието на валутите би трябвало да се завърне при златото тази година и също така не вижда силно търсене от страна на инвеститорите, което ограничава цялостното рали над 1 300 долара за тройунция. Спот златото завърши търговията в сряда на червена територия, като записа лек спад от 0.1% до 1 307.51 долара за тройунция, а американските фючърси върху златото с доставка декември приключиха със загуби от 0.4% на ниво от 1 314.10 долара за тройунция.

Американските акции поскъпнаха през изминалия ден, като технологичният сектор записа най-голям ръст. Вторият най-голям американски индекс S&P500 записа ръст от 0.46% и затвори около 2 457.59 пункта. Той също записа четвърта поредна положителна търговска сесия, което не се бе случвало от края на май. Технологичният Nasdaq водеше всички основни щатски индекси, като нарасна с 1.05% до 6368.31 пункта и записа 3-дневна печеливша серия. Една от основните причини за ръста в Nasdaq бе поскъпването на акциите на Netflix с повече от 3%, след като анализатори коментираха, че отдръпването на Disney от телевизионната платформа няма да навреди на представянето на акциите на Netflix. Анализаторът Тод Юнгер коментира, че почти целият бъдещ ръст на Netflix ще идва от международни инвестиции, а инвеститорите са все още скептично настроени към тях. Той добави, че това настроение не би трябвало да бъде повлияно от прекратяването на отношенията между двата гиганта. Акциите на Apple също допринесоха към печалбите на Nasdaq, като поскъпнаха с 0.2%, достигайки рекорден връх в рамките на сесията. Други компании като Facebook и Alphabet също поскъпнаха, като технологичният сектор е най-добре представящият се сектор тази година, записвайки ръст от над 20%. От друга страна Dow Jones Industrial Average записа най-скромния ръст от 0.12% или 27.06 пункта до 21 892.43 пункта, като Goldman Sachs изигра най-важна роля за това.

Днешният ден се очертава да бъде интересен откъм икономически новини. Едни от по-важните данни днес ще бъдат публикувани в 12:00 часа българско време, когато ще бъде изнесен докладът за инфлацията в Европа. Очакванията са инфлацията да се ускори до 1.4% на годишна база. В 15:30 часа българско време ще бъдат публикувани данни за брутния вътрешен продукт на Канада. В същия час ще бъде публикуван и броят на молбите за помощи от безработни през изминалата седмица в САЩ. Прогнозният брой на молбите е 237 000, което е повече от миналата седмица, когато молбите бяха 234 000. Докладът може да повлияе отрицателно върху зелените пари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/JPY

Вчера публикувахме идея за покупка в рамките на деня: „Възможно е да видим поскъпване при тази двойка. Основанията ни за покупка отново са изцяло на техническа база. Това не е особено качествена ситуация и трябва да бъдем предпазливи. По-удобно за покупки ще бъде, ако първо видим поевтиняване към долната граница на канала. Ако видим директен пробив на съпротивата ще пробваме с покупка и стоп под подкрепата.“

Двойката поскъпна според очакванията ни и получихме минималното изискване като съотношение риск/печалба 1:1.

EUR/GBP

На 18 август сигнализирахме за прекупеното състояние на двойката и предстоящата корекция. Коментар от З.Пиринлиев: „Валутната двойка се намира в зона на съпротива, чийто връх беше формиран месец септември миналата година. За последните три месеца еврото е прекупено и очакваме корекция.“

Изглежда корекцията започва. Възможно е първо да видим колебание в диапазона около локалния максимум и текущата цена, но продажбите ще са приоритет, ако общата икономическа и политическа ситуация остане без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още