IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Saxo Bank: Ерата на кредитната експанзия приключва

Инвестиционната банка не изключва връщането към световна рецесия

18:04 | 06.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

“Основните теми по време на второто тримесечие бяха факторите на риск, продиктувани от политическите избори (които, ние смятаме, че бяха доста преувеличени), както и неуспеха на световните доходи да отбележат ръст. Ключовите събития за второто тримесечие се осъществиха и предизвикаха големи доходи на рисковите активи на фона на ниска волатилност и страничен диапазон на рентабилност на световните доходи, както динамика на инфлацията. Погледнато от положителната страна, навлизайки в третото тримесечие, се поражда желание да се покаже оптимизъм в развитието на по-рискови активи, както и сред световните акции, високодоходни облигации и облигациите на развиващите се пазари. Въпреки това, на хоризонта има и други рискове”, констатират от Saxo Bank.

Симон Фасдал, ръководител „Търговия с ценни книжа с фиксирана доходност“, обаче не крие притеснението си от липсата на кредитна активност в Китай и от факта, че пазарите изглежда игнорират, че 35% от световния ръст е благодарение на този район. 

“Потенциалната липса на ръст в Китай, разбира се, ще бъде болезнена, но аспектът на фиксираната доходност в по-голямата си част е свързан с потенциала на спада на цените на потребителските услуги, който може да бъде предизвикан. Особено внимание трябва да се обърне на експозицията на облигации, тъй като предизвикателствата, свързани с качеството на кредити, липсата на кредитен импулс и цялостната несигурност на способността на развиващите се държави да се справят с външни шокове, биха могли да доведат до внезапна кредитна криза, изпращайки валути и активи в турбуленция и потенциално подклаждащи се опасения от неликвидност на пазара, които биха могли да активират продажбата на фондове", отбелязва анализаторът.

„Всичко или нищо“ за ОПЕК

От Saxo Bank напомнят, че второто тримесечие на 2017 г. се оказа голямо предизвикателство за петрола, след като технологичните разработки в САЩ и намаленото напрежение в Нигерия и Либия спомогнаха за заздравяването на световното производство. Експертите на финансовата институция заявяват, че по този начин са компенсирани съкращения на производството на други държави от ОПЕК и Русия и така се е възпрепятствало възстановяването на баланса на търсенето и предлагането на пазара. 

”Възможността на ОПЕК да поддържа износа трябва да се намали, за да се задържи повече петрол в самите държави, като по този начин се отговори на повишеното вътрешно търсене през пиковите летни месеци”, препоръчва Оле Хансен, ръководител „Стратегии при суровините“.

Той изчислява, че ръстът на продукцията през второто тримесечие в САЩ е два пъти по-малък от този през първото, което може да се сметне за признак, че американските производители не са готови или не могат да поддържат производството на всяка цена.

“Тези развития оставят на ОПЕК отворена врата. Ако са успешни, цената на суровия петрол „Брент“ е вероятно да се върне към 55 долара за барел през предстоящите месеци преди да започне нова вълна на спад. Така вниманието на пазара ще се насочи към потенциалното увеличение на доставките за 2018 г., в случай че ОПЕК и Русия не успеят да подновят договора си след края на първото примесечие на 2018 г.”, изброява различните варианти пред развитието на пазара Хансен.

По отношение на цените на златото той добавя: „Ние поддържаме оптимистични прогнози за златото с убеждението, че рискът за икономиката на САЩ в момента не е голям. Това означава, че прогнозата за напускане на Федералният комитет за операциите на открития пазар (FOMC) може да се окаже твърде оптимистична - пазара на облигации вече сигнализира за това чрез изправяне на кривата на доходите и голямото търсене на дългосрочните облигации.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още