IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Фед да повиши лихвите се отрази негативно на златото

Благородният метал поевтиня с почти 0.7%

10:39 | 15.06.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Федералният резерв повиши основната лихва по време на заседанието, което приключи в сряда. Американската централна банка вдигна лихвените нива с 25 базисни пункта до диапазон 1%-1.25%. Това е второ повишение на основната лихва от началото на годината, с което централните банкери демонстрират убедеността си в стабилността на щатската икономика. Решението бе очаквано от страна на инвеститорите, тъй като ден по-рано фючърсите по федералните фондове показаха, че вероятността от повишение на лихвените нива е над 90%.

По отношение на нивото на инфлацията, централните банкери очакват, че тя ще се задържи около целевото ниво от 2% през следващата 1 година. Очакванията за икономическия растеж до края на 2017 година, са той да е 2.2%. Предишната прогноза от март бе за 1.7%. По време на пресконференцията след заседанието Джанет Йелън даде разяснения и около въпросите, свързани с баланса на Фед, възлизащ на около 4.5 трлн. долара. Председателят на Федералния резерв заяви, че от централната банка вероятно ще пуснат част от тези книжа за търговия през следващите месеци.

Вдигането на лихвените нива подкрепи долара, който по-рано през деня загуби позиции след публикуването на данните за потребителските цени в САЩ. За месец май инфлацията в страната е достигнала 1.9% на годишна база, което е под предварителните прогнози на икономистите от 2.1%. Продажбите на дребно също разочароваха, отчитайки спад от 0.3%. Очакванията бяха за лек ръст от 0.1 на сто. В резултат на слабите икономически данни, щатската валута отстъпи спрямо повечето от основните валути. Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест валути спадна с малко над половин процент до 96.48 пункта. По-рано през деня индекса отстъпи до 96.32 - най-ниското ниво от 9 ноември миналата година.

Еврото успя да поскъпне спрямо зелените пари с 0.5 на сто до 1.1269 долара за евро, но по време на пресконференцията на Фед изгуби натрупаната печалба. Японската йена пък нарасна с 0.74% до 109.13, а по-късно през нощта също отстъпи позиции. Канадският долар се повиши, подкрепен от данните за петролните запаси в САЩ. Двойката USDCAD се търгуваше на нива от 1.3219. Смесените икономически данни от Великобритания тласнаха паунда нагоре. Британската валута завърши деня с ръст от 0.36%.

Решението на Федералния резерв да повиши лихвите се отрази негативно на златото. Благородният метал поевтиня с почти 0.7% до 1259.53 долара за тройунция, въпреки че по-рано през деня нарасна до 1282.54 долара. Среброто бе на противоположното представяне, след като успя да удържи позициите си и затвори с ръст от 0.3 на сто до 16.81 долара за тройунция. Сред благородните метали платината имаше най-силно представяне, нараствайки с един процент до 933.20 долара за тройунция.

Петролът се срина до 7-месечно дъно, след като данните за бензиновите запаси в САЩ показаха значително покачване през последната седмица. За периода до 09 юни запасите на бензин в страната са се увеличили с 2.096 млн. галона. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от едва 0.490 млн. В същото време петролните запаси за седмицата до 9 юни се понижават с 1.6 млн. барела. Черното злато се срина с почти 4% до 44.73 долара. Сорт Брент спадна с 3.5 на сто до 47.03 долара за барел. "Петролът бе повлечен надолу от данните за бензиновите запаси. Американската промишленост продължава да превръща излишъците от суров петрол в излишък от бензин. А това оказва натиск върху цената на черното злато", коментира Андрю Липоу, който е президент на Lipow Oil Associates в Хюстън.

Водещите индекси в САЩ приключиха търговията в сряда със смесено представяне на фона на решението на Федералния резерв да повиши лихвените нива. Dow Jones поскъпна с 0.22%, достигайки нов исторически връх на 21 374.56 пункта. S&P500 отстъпи с 0.1%, след като компаниите от енергийния сектор претърпяха загуби от над един процент, в резултат от слабото представяне при петрола. Технологичният Nasdaq спадна с 25.48 пункта или 0.41% до 6 194.89.

В Европа водещите фондови пазари затвориха на червена територия. Изключение бе DAX30, който реализира ръст от 0.35%, записвайки нов рекорд при 12 989.91 пункта, след като данните за инфлацията в Германия оправдаха очакванията на икономистите. Индексът на потребителските цени остана без изменение от 1.5% на годишна база. Европейският индекс, отчитащ изменението на петрола и газта, се срина с процент и половина. Това е най-слабото му представяне от декември 2016 година насам. При акциите, френската енергийна компания EDF реализира покачване от 3.2 на сто. В същото време книжата на германската Raiffeisen Bank се сринаха с около 6%. Най-силен резултат имаха компаниите от технологичния сектор, който завърши деня с повишение от половин процент.

Днес икономическият календар е изпълнен с важни събития. Водещо място заемат предстоящите заседания на централните банки на Англия и Швейцария. Очакванията са, че и двете институции ще запазят основните лихвени проценти без промяна. Във Франция и Италия пък ще бъдат публикувани данните за инфлацията. След обяд ще бъдат обявени нова серия икономически новини от САЩ, по-важните, от които са за индекса на вносните цени, както и молбите за помощи за безработица. За седмицата до 10 юни се очаква молбите за безработица да се понижат до 242 000.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Увеличението на основния лихвен процент за САЩ подкрепи щатския долар. Слабите макроикономически данни по-рано през деня доведоха до предварително поевтиняване на долара, което по-късно вчера бе компенсирано. Очакваме покачване на местната валута спрямо кошницата, но едва ли ще се случи още днес. По-вероятно е първо да видим консолидиране, V – образен отскок е малко вероятен.

NZD/USD

Очакваме поевтиняване при двойката. Вчерашното ускорение изчерпа последните сили на биковете. Предвид продължителността и скоростта на възходящия тренд, понижението е с много голяма вероятност.

GBP/NZD

Очакваме корекция във възходяща посока при тази двойка. Първата цел около, която предполагаме, че цената ще срещне съпротива, е кръглата стойност от 1.8000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 7 години
заради референдума у Трън поевтиня, хахахахаха :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още