IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар отскочи от 7-месечното дъно спрямо еврото

Инвеститорите не повярваха, че промяната в политическото становище на Европейската централна банка ще може да подкрепи още повече еврото

12:06 | 06.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Златото достигна 6-седмичен връх в понеделник, след като бяха публикувани разочароващи данни за заетостта в САЩ в петък. Тези данни от своя страна засенчиха шансовете за агресивен подход към повишаване на лихвените равнища в една от най-големите световни икономики. Ръстът в заетостта е намалял през май, което е знак, че трудовият пазар губи инерцията си. По-високите лихвени равнища от друга страна поставят напрежение върху цените на златото, тъй като увеличават инвестиционните разходи. Спот златото се изкачи до 1283.25 долара за тройунция, което е най-високото ниво от 21 април насам, преди да спадне до 1279.42 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато приключиха търговията с ръст от 2.50 долара до 1281.20 долара за тройунция. Нитеш Шах, стратег в ETF Securities, коментира, че златото е получило подкрепа от данните за заетостта в петък, която е продължила и в понеделник, но благородният метал също е подпомогнат от терористичната атака в Лондон през уикенда. Той добави, че златото е убежището, към което се обръщат хората, когато са неспокойни и подобни събития, като случилото се в Лондон, често пораждат това неспокойствие.

Щатският долар отскочи от 7-месечното дъно спрямо еврото, което достигна миналата седмица, след като инвеститорите не повярваха, че промяната в политическото становище на Европейската централна банка ще може да подкрепи още повече еврото. За ръста в цената на щатската валута допълнително допринесоха и повторните покупки на долара след големите загуби, които претърпяха зелените пари в петък. Очаква се членовете на ЕЦБ да излязат с по-добро виждане за икономиката, когато се срещнат в четвъртък и дори да обсъдят намаляването на количествените улеснения, ако е нужно, коментираха четирима източници пред Ройтерс. Анализатори коментираха, че удовлетворението от това, че централната банка ще бъде по-малко „миролюбива“ постави еврото в уязвима ситуация, тъй като ако банката не удовлетвори очакванията, то инвеститорите ще останат разочаровани. Единната валута последно се търгуваше със спад от 0.24% спрямо долара на ниво от 1.1252 долара за едно евро, след като достигна 1.1285 в петък. Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути се търгуваше на ниво от 96.82 пункта.

Петролът поевтиня през вчерашния ден, след като един от най-големите производители на петрол Саудитска Арабия и други арабски страни прекъснаха отношенията си с Катар. Саудитска Арабия, Обединените Емирства, Египет и Бахрейн затвориха транспортните си връзки с един от най-големите снабдители на природна газ, обвинявайки Катар в това, че подкрепя екстремизма и подкопава регионалната стабилност. Тези новини първоначално изстреляха цените на сорта петрол Brent с около 1%, но по-късно тези печалби бяха компенсирани и петролът се търгуваше със спад от 50 цента или 1% на ниво от 49.45 долара за барел. Лекият суров петрол от своя страна приключи търговската сесия на 47.40 долара за барел, което е спад от 26 цента или 0.6%. Продукцията на Катар от 600 000 барела на ден е една от най-малките в ОПЕК, но напрежението в организацията може да отслаби споразумението, което е насочено към балансиране на пазара.

Американските фондови пазари приключиха търговията с малък спад в стойността си, като акциите на Apple неочаквано се запътиха надолу. Стойността на американския индекс S&P 500 се понижи с 1% до 22436.10 пункта, като материалите изоставаха. Най-големият американски индекс Dow Jones Industrial Average също записа спад от 20 пункта до 21 184.04 пункта, а най-голям принос за това имаше гигантът Apple. Някои инвеститори са притеснени, че ралито, което се случва на фондовите пазари, е благодарение на тазгодишните печалби, реализирани почти изцяло от акциите на само пет технологични гиганта. Питър Кардило, икономист във First Standard Financial, коментира, че средните цени достигат нови върхове, но най-вероятно това се дължи на малък брой акции. Ако извадим тези акции, най-вероятно ще отчетем загуби на пазара, добави той.

Европейските борси затвориха предимно надолу, след като инвеститорите реагираха на слабите данни в САЩ и бяха в очакване на предстоящата среща на ЕЦБ в четвъртък. Английският индекс FTSE100 приключи търговската сесия със загуби от 0.26% на 7 525.76 пункта, докато френският CAC40 изгуби 0.66% от стойността си през търговската сесия. Пазарите в Германия бяха затворени в понеделник. Редица сектори в Европа приключиха на червена територия вчера, като акциите на компании за пътешествия и развлечения допринесоха най-много за загубите. Британската авиокомпания EasyJet записа спад от 3.2% в цените на акциите си след терористичния акт в Лондон, тъй като обикновено резервациите за билети биват върнати след такива събития. Цените на акциите на испанската банка Banco Popular пък потънаха с над 18%. Банката среща трудности от известно време, след като доклади показаха, че ще фалира, ако не бъде намерен купувач.

Днес се очертава спокоен ден за инвеститорите, тъй като няма да бъдат публикувани данни с голямо влияние върху пазарите. Данни, които евентуално могат да предизвикат движение при еврото, са продажбите на дребно в 12:00 часа българско време. Очаква се покачване в стойността на продажбите от 0.2%, което е по-малко в сравнение с 0.3% от миналия месец.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/USD

Лихвеният процент за Австралия остава без промяна, широко очаквано решение, което не изненада инвеститорите. След рязък спад при обявяването на решението, австралийският долар възстанови моментните загуби. Добра индикация за допълнително покачване по-късно днес. Щатският долар остава във фаза на корекция, което подкрепя допълнително потенциала за покачване на двойката. При пробив над текущия локален максимум за деня ще търсим дълги с цел около 0.7514.

EUR/USD

Еврото също дава добри индикации за дълги позиции. Тъй като единната валута е флат към момента. Покачването на двойката ще се дължи единствено на спад при щатския долар спрямо кошницата. Средносрочната цел е кръглата стойност 1.14000.

NZD/CAD

Двойката е пред активиране на формация „ABC”. При удобна корекция в рамките на днешния ден ще търсим дълги позиции. Особеното тук е, че рискът от загуба е голям, това предполага малки обеми. Ще се опитаме да отиграем положението по класически начин със стоп под „C”. Двойката тества ключова съпротива от по-висок порядък. Идеята е да се възползваме от последния импулс на цената, той най-често се случва при обирането на ликвидност около ключовите зони на подкрепа и съпротива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още