IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите очакват на данните за безработицата в САЩ

Предварителният доклад на ADP за заетостта в частния сектор изненада приятно инвеститорите

11:14 | 02.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Данни от четвъртък показаха, че американската икономика напредва уверено през месец май. След два месеца на забавяне производственият сектор отчита ускоряване на активността, а данните от проучването на ISM показаха стойност от 54.9 пункта за последния месец, при 54.8 за април. Стойности над 50 показват подобрение в развитието на сектора, който отговаря за около 12% от БВП на страната.

Предварителният доклад на ADP за заетостта в частния сектор изненада приятно инвеститорите. Според проучването са добавени 253 000 нови работни места през изминалия месец, което уверено надхвърля прогнозите за около 185 000. Това е 117-а поредна седмица, в която молбите за помощи за безработица са под нивото от 300 000, възприемано като граница, показваща устойчивост на пазара на труда, а подобна дълга серия не е виждана от 70-те, когато пазарът на труда е бил много по-малък. В случай, че днешните данни за промяната в неселскостопанската заетост в САЩ, които ще бъдат публикувани в 15:30 българско време, се окажат по-добри или равни на прогнозираните, това почти със сигурност ще означава, че ще видим ново лихвено повишение през юни.

Протоколът от последната среща на Фед показа, че повечето участници са на мнение, че лихвеното увеличение идва "сравнително скоро", но имаше съгласие, че то трябва да дойде след ясни знаци, че забавянето на икономиката през първото тримесечие е само временно. Според изчисления на Фед в Атланта БВП ще нарасне с 4% на годишна база през второто тримесечие, спрямо 1.2% през първото.

Доларът поевтиня спрямо кошницата от валути в четвъртък и достигна двуседмично дъно срещу йената, както и седмично дъно срещу еврото. Това е най-лошото представяне на зелените пари срещу еврото за повече от година.

Данните за пазара на труда обърнаха представянето на долара късно в четвъртък и през азиатската търговия в петък. бяха отчетени върхове срещу йената, еврото и швейцарския франк след излизането на данните. Рано в петък беше отчетен 1-седмичен връх срещу йената на 111.56 йени за долар, или поскъпване от 0.2%, а двойката се насочва към поскъпване от 0.25% за седмицата. Еврото загуби около 0.3% до около 1.1216 долара за евро. Въпреки последното движение, единната валута засега е нагоре с 0.4% за седмицата. Фючърсната търговия показа шанс за лихвено увеличение през месец юни от около 96% малко след излизането на данните.

Паундът поскъпна в четвъртък, след като ново изследване показа, че Консерваторите все още водят уверено. В края на търговията в четвъртък двойката GBP/USD се търгуваше на 1.2889 долара за паунд, или 0.25% повишение.

Австралийският долар започна да поскъпва по време на азиатската търговия и добави около 0.1% до 0.7381 долара, възвръщайки частично масивната загуба, отчетена в четвъртък. В предпоследния ден от седмицата Озито удари 4-седмично дъно срещу долара, след като излязоха новини за неочаквано забавяне във фабричното производство на Китай.

Златото е на път да запише първото си седмично понижение за последните 4 седмици. Очакванията за увеличение на основния лихвен процент бяха силно подхранени от макро данните, което доведе до разпродажби при ценния метал късно в четвъртък и по време на азиатската сесия в петък. Спот цената загуби 0.2% до 1 262.95 за унция, а за седмицата регистрира понижение от 0.3%. Цената на щатските фючърси се понижи с 0.4% до 1 265.60 долара за унция.

Първият търговски ден на юни изведе американските фондови пазари на зелена територия. Технологичният Nasdaq поскъпна с 0.8% и достигна нов връх, заедно със S&P500, който записа подобно повишение и също отчете нов връх, а финансовият сектор, материалите и здравният сектор бяха водещи. Индексът на сините чипове Dow Jones добави 135 пункта, а акциите на United Health и Goldman Sachs изведоха измерителя само на 25 пункта от най-високото му ниво. Технологичният сектор отчита 20% растеж за годината, а измерителят Nasdaq затвори сесията на 6 246.83 пункта. Широкият S&P500 приключи на 2 430 пункта, а Dow Jones затвори сесията на 21 144.18 пункта.

В петък инвеститорите ще очакват потвърждение на добрите данни от вчера за САЩ. Единствено се очакват по-лоши данни за търговския баланс на страната за месец април, тъй като икономиката разширяваше дефицита по търговската си сметка през първите месеци на годината. Денят ще донесе най-важните данни за пазара на труда преди срещата на Фед през, а устойчива заетост би направила увеличението сигурно. Данните както за пазара на труда, така и за търговския баланс ще видим в 15:30 часа българско време. Разбира се, показателят с най-голямо влияние, е измерителят на промяната на неселскостопанската заетост. Очаква се равнището на безработица да остане на нива от 4.4%, интересни ще бъдат данните за почасовото заплащане, растежът при което, е един от основните двигатели на потреблението.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

Вчера предварителните отчети за заетостта в САЩ дадоха добри стойности, доларът поскъпна плавно спрямо кошницата. Днес ако NFP също бъде положителен ще купуваме двойката с малки обеми, като при всеки удобен момент и потвърждение на възходящото движение ще разширяваме експозицията.

GBP/AUD

Двойката вероятно ще навлезе в широка консолидация. Двете хоризонтални линии на графиката са условно поставени, възможно е цената да напуска границите, но предполагаме, че цялостно графиката ще осцилира около този диапазон.

JPN225

Японският индекс поскъпна рязко след активирането на трендпотвърждаваща фигура. За съжаление не успяхме да отиграем импулса. При този измерител настроенията остават положителни и при следваща пропорционална корекция ще търсим покупки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още