IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото поскъпна на фона на силни макроикономически данни

Безработицата в еврозоната спадна до най-ниското ниво от 2009 година насам

11:08 | 01.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

По време на търговията в сряда еврото поскъпна спрямо долара с почти половин процент до 1.1235. Единната валута получи подкрепа от добрите данни за равнището на безработица в eврозоната. За април нивото на безработица във валутния съюз е спаднало до 9.3% - най-ниското от 2009 г. насам.

В същото време златото записа повишения, подкрепено от слабите данни за американската икономика, които бяха публикувани по-рано през деня. Златните фючърси с доставка юни се повишиха с 9.57 долара или 0.76%, достигайки 1 271.69 долара за тройунция. Спот цената на благородния метал нарасна с половин процент до 1 268.71 долара. На другия полюс беше среброто. Металът реализира понижение от 0.53%, до 17.33 долара за тройунция.

Индексът МВА за молбите за ипотечни кредити в САЩ спадна с 3.4% за седмицата до 26 май. Предварителните очаквания на икономистите бяха за ръст от 3.6%. Данните за Чикагския индекс на бизнес активността също бяха разочароващи, след като за месец май индексът се понижи до 55.2 пункта. Прогнозите на анализаторите бяха за спад до 57.5 пункта. Незадоволителните данни доведоха до отслабване на долара. Щатската валута се понижи до 2-седмично дъно спрямо японската йена и до 1-седмичен минимум срещу еврото. Месец май е най-слабият месец за зелените пари спрямо единната валута от една година насам.

Доларовият индекс, измерващ представянето на долара спрямо кошницата от шест основни валути, завърши с понижение от 0.32% до 96.91 пункта. "Щатската валута остава под натиск на фона на скандалите, идващи от Вашингтон, тъй като това намалява значително шансовете за реализиране на фискалния пакет от мерки, който бе обявен по-рано от президента Тръмп", каза Омер Есинер, главен пазарен анализатор в Commonwealth Foreign Exchange. Фокусът на пазарните участници е насочен към доклада за заетостта в неселскостопанския сектор, където очакванията са за нови 185 000 работни места.

Британският паунд успя да възстанови загубите си, след като едно от последните социологически проучвания показаха, че Консервативната партия, която е на власт в момента, продължава да води в допитванията. Лирата нарасна с 0.25%, достигайки 1.2889 долара, след като по-рано през деня бе спаднала до 1.2770.

Петролът се понижи до триседмично дъно, след като стана ясно, че увеличението в либийската продукция е довело до ръст в месечното производство на ОПЕК за първи път от началото на годината. През май износът на ОПЕК се е увеличил поради нарасналите доставки от страна на Либия и Нигерия. "Дори и либийското производство на петрол да се запази на сегашните нива, това би неутрализирало ефекта от намалените добиви от другите страни от петролния картел. Това би довело до ново поевтиняване при сорт Брент", каза Джим Ритърбъш, президент на консултантската енергийна компания Ritterbush & Associates, базирана в Чикаго. В сряда черното злато отстъпи с 2.7% до 48.32 долара за барел. Сорт Брент поевтиня с 1.53 долара до 50.31 долара за барел.

Wall Street приключи търговията в последния ден на май с понижение. Най-слабо представяне имаха акциите на компаниите от финансовия сектор. Dow Jones спадна с 20 пункта като най-слабо представяне в индекса имаше Goldman Sachs. S&P 500 и Nasdaq записаха спад от по 0.1%. "Пониженията при американските индекси, които видяхме през последните два дни са в резултат на комбинацията от няколко неблагоприятни фактора", каза Комал Шри Кумар, президент на Sri-Kumar Global Strategies. "Индикациите, че американската икономика ще нарасне през настоящата година с 3% са слаби, а здравната реформа и намаляването на данъците засега са само мечта. Инфлационните данни продължават да са под целите, поставени от Фед, както разбрахме по-рано", заяви още Кумар.

В Европа водещите пазари също се оцветиха в червено. Euro Stoxx 600 се понижи с 0.1%. Британският FTSE100 намаля също 0.1%, понижавайки се до 7 520 пункта. Германският DAX30 приключи търговията на положителна територия, поскъпвайки до 12 615 пункта. Причина за доброто представяне на индекса бяха публикуваните данни за нивото на безработица в Германия, което спадна до нов исторически минимум. За май безработицата в страната е намаляла до 5.7%. Според официалната статистика броя на безработните се е понижил с 9 000 до 2.5 млн. души.

В Италия ценните книжа на банките продължават да са под натиск. Акциите на Ubi Banka спаднаха с 3.2%, докато тези на Banko Bpm отчетоха понижение от 2.6%.

Днес предстои публикуване на информация за индекса на бизнес активността в производствения сектор за еврозоната. Показателят се базира на проучване, което се провежда сред мениджърите на компании от производствения сектор. В САЩ ще бъдат публикувани важни икономически данни като интерес за пазарните участници ще представляват данните за промяната в заетостта в частния сектор на ADP. Прогнозата е за 185 000 нови работни места в частния сектор. По-късно ще бъдат съобщени и данните за новоподадените молби за безработица за седмицата до 27 май, както и информация за индекса на бизнес активността в производствения сектор на ISM. В 18.00 часа ще бъдат оповестени и данните за петролните запаси. Прогнозите на анализатори са за спад от 320 000 барела на седмична база.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/CAD

Рано сутринта австралийският долар реализира две резки движения. Първо поскъпна под влиянието на по-добри от очакваните стойности при продажбите на дребно, но оптимизмът бързо бе смачкан от неочаквания срив при Caixin Manufacturing PMI за Китай, който се оказа под здравословния минимум от 50.0. Низходящият момент на австралийския долар е в наша полза, тъй като имаме отворени къси позиции при тази двойка. Все пак не бива да пренебрегваме положителната дата за продажбите на дребно. Ако цената възстанови пропадането още днес ще затворим късите позиции.

CAD/JPY

За втори път биковете не успяват да преодолеят съпротивата, отбелязана на графиката. Изглежда, че двойката навлиза в широк страничен диапазон. За момента можем да се възползваме от покупки около дъното на канала, тъй като канадеца има потенциал за моментно покачване спрямо кошницата от валути.

NZD/USD

Тук движението на цената образува двоен канал, което предполага в близко бъдеще да видим поевтиняване до най-долната трендлиния. Утрешните данни за заетостта в САЩ, вероятно ще предопределят „съдбата“ на този сценарий. Не бива да забравяме, че към момента фокусът пада по-скоро върху данните за CPI. За да възобнови USD възходящия тренд устойчиво, се нуждаем от положително NFP в петък, както и от положителен CPI на 14 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:28 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още